Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Overstap naar enkel bio-zaad maakt plaatje compleet"

Bejo Zaden introduceert weer zes nieuwe rassen

Tholen – Zaadveredelaar Bejo Zaden verkocht in 2002 de eerste biologische zaden. Inmiddels is al een behoorlijk biologisch zaadprogramma opgebouwd. "Het biologisch zaadprogramma is met een eigen business unit helemaal geïntegreerd in de organisatie", vertelt Perry Kuilboer, sales manager Benelux van Bejo Zaden in Warmenhuizen. Hij vindt biologisch zelf ook erg inspirerend. "Ik vind het mooi dat de bodem als uitgangspunt genomen wordt. Er wordt meer rekening gehouden met het natuurlijk evenwicht."


Links scheutjesbroccoli en rechts rode kool

In totaal zijn bij Bejo Zaden 134 rassen in biologische variant verkrijgbaar. En daar zal het niet bij blijven. In 2011-2012 worden daar nog zes nieuwe rassen aan toegevoegd. De bloemkool Balboa bijvoorbeeld. Deze was al regulier verkrijgbaar, maar komt nu dus ook in de biologische variant op de markt. En twee uienrassen. De Hylander is meeldauwresistent en de Hybound heeft een sterke spruitresistentie.


De Hylander groeit ook op het demonstratieveld van Bejo Zaden

Perry geeft aan dat er steeds meer vraag is naar sterkere en resistente rassen. "Als voorbeeld de meeldauwresistente ui Hylander. Dan ben je ook zeker van productie als de meeldauw vroeg toeslaat. Dat geeft wat meer zekerheid, zowel voor de teler als de retail." De ontwikkeling van dit soort rassen kost wel de nodige tijd. “Dit kan wel zo’n twintig tot dertig jaar duren." Hij erkent overigens dat de veredelaars veel informatie uit biologische proeven halen. "Sinds we in de biologische hoek actief zijn, merken we dat we enorm veel kunnen leren van veredeling onder bio-omstandigheden. Van daaruit worden de rassen verder ontwikkeld."


Overzicht van het proefveld bij de kantoren

Niet alle zaden voor de biologische vollegrondsgroente zijn overigens biologisch. "We maken onderscheid tussen echt biologisch zaad en NCB-zaad. Dit laatste staat voor 'niet chemisch behandeld' zaad. Dit is gangbaar geteeld zaad welke na de oogst alleen 'niet chemische behandelingen' heeft ondergaan.

Perry verwacht dat in de toekomst alles, van zaad tot eindproduct, bio zal worden. "Wij bepalen dat niet; dat doet de sector door middel van zelfregulatie in samenwerking met de daarvoor aangewezen instanties. Voor uien is het al verplicht om biologisch zaad te gebruiken, ik verwacht dat dit op de lange termijn voor meer producten zal gaan gelden. Zaak is wel om hier goed aan te trekken. De overstap naar alleen bio-zaad maakt het plaatje namelijk compleet. Bio moet zich voldoende blijven onderscheiden, de sector moet internationaal voorop lopen om haar concurrentiepositie te versterken."


Open dagen

Van 27 september tot en met 1 oktober houdt Bejo Zaden open dagen. Geïnteresseerden uit de sector kunnen een kijkje nemen op de demonstratievelden, De biologisch geproduceerde rassen zijn te bewonderen op het biologische demonstratieveld. Ook een rondleiding door de moderne researchkas behoort tot de mogelijkheden. "We laten daarnaast zien wat er allemaal komt kijken bij de zaadverwerking en de verpakking er van. En machinefabrikanten demonstreren hun innovaties, wat varieert van grondbewerking tot verpakking."

Voor meer informatie:

Perry Kuilboer
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
0226 396162
06 51440527
p.kuilboer@bejo.nl
www.bejo.com