Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veehouders onzeker over omschakeling naar biologisch

Nu de markt voor biologische zuivel groeit, dreigt er een tekort aan biologische melk te ontstaan. Dat komt volgens Teunis Jacob Slob, voorzitter van de vereniging van biologische veehouders De Natuurweide, doordat ondernemers met veel onzekerheden kampen.

Een daarvan is de vraag of biologisch wel bij hun bedrijf past. Zo gebruikt een gangbaar bedrijf standaard antibiotica bij het droogzetten van vee, en dat is bij biologisch niet het geval. Biologisch vergt dan ook een andere aanpak van mastitis en droogzetten. En de effecten daarvan verschillen per veehouder: zo lopen Holsteins met een hoge productie daarbij eerder tegen problemen aan bijvoorbeeld kruislingen (die een lagere productie hebben en daardoor een lagere druk op de uiergezondheid).

Ook bij de huisvesting voorzien veel veehouders problemen. Volgens Kees Water van adviesbureau Ekoparts is dat onterecht doordat de modernere ligboxenstal in de regel al de zes vierkante meter ruimte per koe biedt en daarmee aan de biologische eisen voldoet.

Veehouders die de overstap naar biologisch overwegen, kunnen gebruik maken van de quickscan van Wageningen UR die een indicatie geeft van de economische gevolgen van omschakeling. In de regel luidt het advies overigens dat er grond bij moet.

Bron: Profnews
Publicatiedatum: