Aanpassingen bij sorteerbedrijven nodig

Hergebruik aandachtspunt bij milieuvriendelijke verpakkingen

Hernieuwbare, biologisch afbreekbare kunststofverpakkingen zijn milieuvriendelijker dan conventionele verpakkingen. Consumenten denken er positief over, maar inkopers en retail gaan er niet zo makkelijk op over vanwege de hogere kosten en met name het nog geringe hergebruik. Verpakkingen zouden via de huidige inzamelstructuur moeten worden ingezameld, gescheiden en verwerkt. Daarvoor zijn aanpassingen bij de sorteerbedrijven nodig. Dat onderzocht Wageningen UR Food & Biobased Research in het project 'Natuurlijk Verpakt'.

Verpakkingen maken producten beter houdbaar en hygiënisch hanteerbaar. Biologische producten worden onderscheidbaar. Maar na gebruik is de verpakking huishoudelijk afval. Bij consumenten kan het ergernis oproepen als verpakkingen overbodig of overdadig zijn. Kopers van biologische voeding zijn wellicht extra kritisch. Als verpakken toch moet, dan maar zo verantwoord mogelijk. Inmiddels zijn vele soorten verpakkingen in de handel, die hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn of een combinatie van deze eigenschappen hebben. Er zijn toepassingen voor flowpack, open zak, krimpfolie, open schaal, klemdeksel, topseal en rekwikkel. Daarnaast zijn er gebruiksartikelen als vuilniszakken, wegwerpservies (bier), bekers etc. Uit recent onderzoek van Wageningen UR blijkt bovendien dat de kwaliteit van paprika’s en trostomaten verpakt in PLA-schalen en -folies hoger lijkt te scoren dan in de traditionele kunststoffen.

Hergebruik is aandachtspunt

Consumenten denken positief over milieuvriendelijke verpakkingen. Toch gaan inkopers en retail er niet zo gemakkelijk op over. De hogere kosten zijn een drempel. Een belangrijk aandachtspunt is ook hergebruik. Grofweg een derde van het Nederlandse verpakkingsafval wordt gescheiden. Het merendeel gaat dus naar de verbrandingsoven. Voor diverse hernieuwbare, biologisch afbreekbare verpakkingen is dat een gemiste kans. Deze verpakkingen krijgen een nog groter milieuvoordeel als ze beter worden hergebruikt. Verpakkingen kunnen daarvoor via de huidige inzamelstructuur worden ingezameld, gescheiden en verwerkt. Technisch is dat geen probleem; het vergt alleen wel aanpassingen bij de sorteerbedrijven.

Klik hier
om het hele artikel te lezen.

Voor meer informatie: Ulphard Thoden van Velzen, Wageningen UR Food & Biobased Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven