De familie Sprangers uit Kaatsheuvel is in samenwerking met Jacob Beeker van www.biovleesbestellen.nl een uniek project gestart: biologisch Jersey zoogkalfsvlees. De stierkalveren blijven gedurende drie maanden bij speciaal geselecteerde pleegmoederkoeien. Deze extra lange zoogperiode is goed voor de ontwikkeling van het kalf. Het levert dan ook een bijzonder stukje rose kalfsvlees op met een pure smaak.
Biologische melkveehouder Sjaak Sprangers licht het project toe. “Op ons biologisch melkveebedrijf worden ieder jaar ruim twintig zuivere Jersey stierkalveren geboren. De kalveren zijn te klein voor de gangbare kalvermesterij. Ze vallen daardoor tussen wal en schip. Met dit project zorgen wij voor een verantwoorde bestemming voor de dieren. In een ruim strohok zoogt iedere pleegmoederkoe drie tot vier kalveren die onbeperkt melk bij haar kunnen drinken. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en kuilgras. Antibiotica wordt niet gebruikt. Het is een gezonde en diervriendelijke manier van veehouden, de jonge en volwassen dieren kunnen maximaal natuurlijk gedrag vertonen."
Suzanne en Sjaak Sprangers bij de Jersey zoogkalveren op hun biologisch melkveebedrijf in Kaatsheuvel
Jacob Beeker over het resultaat van het project. "Het koeienras en deze manier van houden levert uitermate mals en smaakvol biologisch kalfsvlees op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Jersey-vlees als beste scoort in de Warner-Bratzler test. In deze test wordt op een objectieve manier de malsheid van vlees gemeten. Verder blijkt dat meerdere proefpanels de Jersey positief hebben beoordeeld vanwege de malsheid, sappigheid en smaak van het vlees."
Het kalfsvlees is beperkt beschikbaar vanaf half november 2011 maar is nu al te reserveren via de website www.biovleesbestellen.nl. Het vlees is zowel ingevroren als vers te bestellen. In de pakketten zit een mix van de verschillende soorten, van gehakt tot haasbiefstuk. Er kan per kilo besteld worden, de prijs van een pakket biologisch Jersey zoogkalfsvlees is 27,50 euro per kilo.
Voor meer informatie: Jacob Beeker, info@biovleesbestellen.nl, 06 52034717, www.biovleesbestellen.nl.
Abonneren
Vacatures
Uniek project: biologisch Jersey zoogkalfsvlees
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Student staat met zijn bio-vleeswebshop in de Food100
- 2023-09-08 Influencer verlegt zijn grenzen bij de (bio-)boer
- 2023-09-08 Wat kun je doen tegen blauwtong?
- 2023-09-05 Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske's Erf
- 2023-09-04 "Elke zaterdag sta ik weer sleutels uit te delen"
- 2023-08-23 Het antwoord op de vraag: 'Waarom zou je biologisch eten?'
- 2023-08-18 "Sinds dit jaar lever ik ook aan de Tweede Kamer"
- 2023-08-17 "Rendementsverbetering biologisch rundvlees nodig"
- 2023-08-16 Voor 2024 weer een fors aantal omschakelaars verwacht in Ierland
- 2023-07-14 Vion en Danish Crown werken samen in Noord-Duitsland
- 2023-07-10 "We zien dat consumenten de biologische producten laten liggen"
- 2023-07-04 Groep 6 volgt varkenslessen op biologische varkenshouderij in Putten
- 2023-06-29 Vion versnelt strategie en brengt capaciteit in lijn met de markt
- 2023-06-19 Barth-Misset Fonds financiert opnieuw vier innovatieve projecten
- 2023-06-12 Denemarken: Friland ziet omzet biologisch vlees afnemen
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam