Ook wantsen bij twee bio-bedrijven

Tot nu toe 19 meldingen binnengekomen bij meldpunt wantsen

Tot nu toe zijn er in totaal 19 meldingen binnengekomen: 9 komkommer, 5 paprika, 3 aubergine en 2 chrysanten. Het aantal meldingen valt nog wat tegen. Deze zomer is een groot project gestart om meer te weten te komen over dit probleeminsect. Hierbij hoort ook een wantsenmeldpunt dat LTO Groeiservice beheert.

Het vinden van wantsen in de praktijk valt nog niet mee. Telers grijpen vaak meteen in met breedwerkende middelen zodra ze schade van wantsen opmerken. Bij een bezoek zijn dan alleen nog schadebeelden te zien en geen levende wantsen meer. De eerste indruk is dat in alle gewassen die schade gemeld hebben, dus aubergine, komkommer, paprika en chrysant, wantsen ook als probleem ervaren worden. Biologische telers hebben minder middelen tot hun beschikking en tolereren meer schade.

Monitoring

Binnen het project worden ook twee wekelijks een monitoring op twee biologische auberginebedrijven en op een paprikabedrijf gehouden. Op het ene aubergine bedrijf is brandnetelwants aanwezig, de schade valt tot nu toe mee. Op het andere auberginebedrijf is bladschade gevonden die aan wantsen wordt toegeschreven, maar daar zijn tot nog toe geen wantsen gevonden. Op dit bedrijf is wel intussen ingegrepen met een biologisch preparaat, omdat de schade te groot werd.

Meldpunt wantsen

Het meldpunt is nog steeds actief. Wie een melding doet krijgt een bezoek van vakkundige entomologen van Entocare. Zij zijn samen met Botany en Biobest de partners in dit wantsenproject dat met financiering van het PT wordt uitgevoerd. Uiteraard gaan zij vertrouwelijk met de door u verstrekte informatie om. Elke melding is gewenst. Wij rekenen nog op een aanzienlijke hoeveelheid meldingen.

Meldpunt wantsen in biologische teelt: Kees Zuidgeest, k.zuidgeest@groeiservice.nl

Bron: Sierteelt Net

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven