Restrain bewaringsgenerator voorkomt kiemvorming op aardappelen en uien

Tholen - De Restrain bewaringsgenerator is een goede bekende van veel biologische aardappel- en uientelers. Deze machine blokkeert de spruitvorming op de producten. Dit door een lage concentratie natuurlijk ethyleengas gelijkmatig door de bewaarruimte te verspreiden. "Het product wordt inmiddels al in 27 landen gebruikt", vertelt Dirk Garos, die sinds 2006 werkzaam als General Manager bij Restrain.

Bij toeval is vroeger ontdekt dat ethyleen kiemvorming in aardappelen tegenging. Ze bleken langer bewaard te kunnen blijven, wanneer in dezelfde ruimte ook appelen bewaard werden. Dit gaf een speciaal gas af dat de bewaring ten goede kwam. "Onze eerste testen bewezen de kiemremming: door een banaan in een aardappelzak te stoppen. Daarom besloot Restrain Company Ltd te gaan zoeken naar een mogelijkheid om ethyleen gelijkmatig door de bewaarruimte te verspreiden. Uit veiligheidsoverweging werken we niet met gas uit een gasfles. Restrain heeft ervoor gekozen om alleen veilig en duurzaam ethyleen in situ te produceren uit ethanol. Er komt gas vrij uit het apparaat, dat gevuld is met twintig liter ethanol. De katalysator verwarmt en scheidt dat ethanol in water en puur ethyleengas."


De Restrain-generator voor uien

Restrain is ontstaan uit een project in Engeland bij Greenvale AP (grootste aardappelverpakker van het Verenigd Koninkrijk) en duurde van 1999 tot 2003. Het resultaat is de in 2004 oprichting van Restrain Company Ltd

Het ethyleen-initiatief kwam vanuit Greenvale AP, dat het Britse Tesco belevert en is vanaf het eerste uur klant. "Zij verzochten later ook om een apparaat speciaal voor uien. Dit is tot stand gekomen met behulp van PPO, dat de nodige tests heeft uitgevoerd." In Engeland gebruiken inmiddels vrijwel alle bewaringsbedrijven ethyleen bij de bewaring. "Waitrose gaf zelfs een premium per ton aardappelen. Dat werkt gewoon. De bio-producten kunnen door gebruik te maken van Restrain langer op de markt blijven, waardoor de premie door de marktprijs terugbetaald zal worden." Sinds 2009 is Restrain geregistreerd als kiemremmer door CTGB in Nederland en in datzelfde jaar ook door Skal erkend. Restrain ethyleengebruik is gepatenteerd.


De Restrain-generator voor aardappelen

Voor meer informatie:
Dirk Garos
General Manager Restrain
+31 653869221
dirk.garos@yahoo.co.uk
www.restrain.eu.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven