Roep om actieplan van staatsregering

Waarschijnlijk minder dan 100 omschakelaars in Beieren

De Landesvereinigung Ökologischer Landbau (LVÖ) uit Beieren kijkt bezorgd naar de trage ontwikkeling van het aantal omschakelende bedrijven naar de biologische landbouw. Ze verzoekt de Beierse staatsregering dan ook om een actieplan op te stellen.

"We schieten al veel jaren te kort in de marktdekking in Beieren", aldus LVÖ-voorzitter Josef Wetzstein. "Beierse boeren zouden duidelijk een grote bijdrage aan de binnenlandse biologische markt kunnen hebben, wanneer zij om zouden schakelen", beklaagt hij.

Een oorzaak ziet de Landesvereinigung in de overgangsfase van het ene Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid naar de volgende. Hierdoor zijn bedrijven onzeker over de toekomst. Dit was tussen 2004 tot 2007 al in heel Duitsland waarneembaar. "In deze hoogconjunctuur van de biologische handel, met groeipercentages van 20 procent, zijn Duitse en Beierse boeren niet omgeschakeld naar biologische landbouw en hebben daarmee een zeer goede marktkans verspeeld", zegt Whetzstein verder. Omringende landen als Oostenrijk hebben daarentegen wel van deze kans gebruik gemaakt en hebben zich nu op de Beierse markt gevestigd.

Voor 2011 is hij bang dat er misschien nog geen 100 bedrijven omschakelen. Daarom heeft hij de regering verzocht met een actieplan te komen. "Er is nog tijd om te voorkomen dat dezelfde fout als enige jaren terug gemaakt wordt. Belangrijk is om tussen deze twee fasen van het Europese landbouwbeleid op nationaal niveau beleidsmaatregelen te nemen."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.