"Volgens mij de enige met bio-Mexicano's"

Naast luxe delen ook allerlei kalfsvleessnacks bij Eco Fields

Tholen – Eco Fields in Wekerom is gespecialiseerd in biologisch kalfsvlees. Volgens eigenaar Bart Boon groeit het bedrijf jaarlijks nog met 35 procent. Het meest bekend zijn de luxe delen van het kalf, maar Eco Fields heeft oplossingen gevonden om ervoor te zorgen dat het hele dier gebruikt wordt. "De uitdaging is om de twintig onderdelen gelijktijdig een plek op de markt te geven", licht Bart toe.De overige delen worden onder meer verwerkt in saucijzenbroodjes en allerlei snacks. De kalfskroketten van Eco Fields lopen goed. Maar wat velen niet weten is dat het bedrijf daarnaast ook nog andere snacks verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan bitterballen, mexicano's, gehaktballen, frikandellen en hamburgers (twee soorten). "We zijn volgens mij de enige met biologische mexicano's. Hierin zit kalfs- en kippenvlees verwerkt. De snacks produceren we overigens niet zelf."


Bart toont de biologische kalfsvleeskroketten en -bitterballen van Eco Fields

Sinds 2009 beschikt Eco Fields over een eigen slagerij/uitsnijderij. Nadat de dieren in Veenendaal geslacht zijn, komen ze de dag erna terug naar Wekerom. "Daar laten we ze een week besterven, worden ze uitgebeend en worden de luxe delen verwerkt. Vervolgens vacuüm verpakt. Dit is echt specialistisch werk. Zo heeft elk soort vlees z’n eigen methoden."Bio-werkwijze

Bart vertelt dat hij in de beginfase echt heeft moeten pionieren. "Omdat de regelgeving gericht is op de rundveehouderij, moest ik met Skal in overleg. Voor sommige dingen was geen goede oplossing, daarom besloten we een heleboel zelf te gaan doen. Dit is dus eigenlijk uit nood geboren, maar nu zijn we blij dat we zo’n groot deel van het proces in eigen hand hebben."

Het moeilijkste aan de bio-werkwijze is volgens hem om op stro gehouden kalveren goed afgemest te krijgen. De kalveren van Eco Fields krijgen mais, gras en luzerne als ruwvoer. En granen, erwten, lupine als krachtvoer. Dit voer wordt in samenwerking met Natuurmonumenten, Gelders Landschap en Hoge Veluwe verbouwd in de regio Zuid-Veluwe.Hij heeft sinds 2000 verschillende houderijmethoden geprobeerd, en is nu helemaal tevreden met de potstal. "Dit is zoals ik vind dat je kalveren zou moeten houden." De pasgeboren kalfjes verzorgt hij bij zijn huis in Barneveld. Met twaalf weken gaan ze naar Wekerom, waar momenteel 1400 kalveren worden gehouden. De kalfjes worden na tien/elf maanden geslacht. "Het vooroordeel is dat mensen vaak het idee hebben dat een kalfje van die leeftijd nog steeds een aaibaar kalfje is. Dit is dus echt niet zo."


Kalfjes in allerlei soorten en maten

Voor meer informatie:

Bart Boon
Eco Fields
Matendijk 1
6733 JD Wekerom
0318 461344
info@ecofields.nl
www.ecofields.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven