Bio-karperkweker genomineerd voor 'Förderpreis Ökologische Landwirtschaft'

De Duitser Michael Bothstede staat bekend als één van de beste biologische viskwekers uit het land. De karpers leven in Grambek in een paradijs. Zij groeien in een natuurlijke omgeving op, zonder hormonen of chemicaliën. En dit gedurende ten minste vier jaar. Daarom heeft de viskweker een grote kans op het winnen van de lucratieve 'Förderpreis Ökologische Landwirtschaft', die door minister Ilse Aigner uitgereikt zal worden. In januari wordt dit bekendgemaakt.

De jury heeft inmiddels al één van zijn vijvers bezocht en is er daardoor nu zeker van dat de kwaliteit van de leefomgeving goed is.
 
Het dieet van de dieren van Michael bestaat voor ongeveer tweederde uit micro- en macroplankton. Daarom moet hij zijn vijver erg goed onderhouden. Vet en eiwitrijk voedsel is verboden. De rest van de voeding bestaat niet uit biologisch graan, maar hij heeft een nieuwe ontdekking gedaan: "We gebruiken bio-broodkorsten en gebroken graan. Dit is afkomstig van Lämmerhof in Panten.""Ik beschik momenteel over de grootste visvijver in Duitsland die bedenkt is met netten." Dit was nodig om de vissen tegen vogels te beschermen.

Michael verkoopt zijn karpers dus onder het bio-label. Dat zijn bio-concept zo succesvol is, komt onder meer doordat 80 procent van de in Duitsland geconsumeerde vis geïmporteerd wordt. "Mensen vertrouwen op producten uit hun eigen regio", zegt hij. Landelijk zijn er slechts twintig andere boeren actief in de biologische visserij. Elf jaar geleden was de visser uit Grambek de pionier hierin.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven