Eerste tractor op waterstof

De eerste waterstoftractor rijdt dit najaar op het proefbedrijf La Bellotta in Italië. Op dit proefbedrijf wordt gewerkt aan het project 'Energy Independant Farm'. Waarom een trekker op waterstof?

Dit Italiaanse proefbedrijf werkt aan een concept waarbij geen energie of brandstof van buiten het bedrijf meer nodig is. Het bedrijf wekt energie op in een biogascentrale, gevoed met energiegewassen, gewasresten en kippenmest. Ook heeft het bedrijf zonnepanelen. Om 'energieonafhankelijk' te worden, moeten de tractoren van het bedrijf gebruik maken van zelf opgewekte energie.

Waarom waterstof?

Energie uit zon, wind en biomassa kan opgeslagen worden als elektriciteit in batterijen. Een elektrische tractor is echter niet realistisch. Om een tractor een werkdag lang te laten rijden, zijn te grote accu's nodig. Het herladen van accu's kost tijd en het vermogen van accu's loopt in de loop van de jaren terug. Een andere mogelijkheid is om de elektrische energie te gebruiken voor de hydrolyse van water. De waterstof die zo gemaakt wordt is een krachtige energiedrager. Waterstof kan goed opgeslagen worden en het tanken gaat snel.

De waterstoftrekker

De brandstofcel in de tractor maakt uit de waterstof weer elektriciteit, waarmee de elektromotoren worden aangedreven. Het eerste prototype van de NH2 van New Holland is met twee elektromotoren goed voor 78 kW (106 pk). Het tweede protype heeft drie elektromotoren, een sterkere brandstofcel en een grotere tank. Dit type, goed voor 110 kW (135 pk), zal getest worden op het proefbedrijf.

Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven