Nieuw duurzaam platform voor verpakkingsindustrie opgericht

De Paardekooper Group en Natuur & Milieu hebben op 8 september het nieuwe duurzame platform Smarter by nature gelanceerd. Dit platform voor de verpakkings- en disposables industrie is in het leven geroepen om opheldering te geven over de onrechtvaardige en verwarrende milieuclaims in deze branche. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar de feitelijke en objectieve milieu-impact van hun assortiment verpakkingsmaterialen.

De eerste stap is bezoekers van www.smarterbynature.nl vanuit een wetenschappelijke basis te informeren over de milieu-impact van verpakkingen en disposables. Dit wetenschappelijke uitgangspunt maakt het Smarter by nature concept uniek. Het geeft een betrouwbaar inzicht in bijvoorbeeld het CO2 en H2O verbruik gedurende de totale levenscyclus van een product.

Transparantie en footprints

Verpakkingen en disposables hebben een maatschappelijke functie omdat ze bijdragen aan onder andere veiligheid en houdbaarheid van producten. De laatste jaren is er meer focus gekomen op de duurzaamheid van verpakkingen. De eerste fase stond vooral in het teken van het verminderen van de hoeveelheid verpakkingen en disposables. De nieuwe fase gaat over het zoeken naar nieuwe oplossingen voor een minimale belasting van het milieu. De footprint van verpakkingen wordt steeds belangrijker samen met de mogelijkheden tot recycling. Hiervoor is het essentieel dat de transparantie in de industrie verbetert wordt zodat inzichtelijk wordt wat er in de producten aan materialen zit en wat de impact van deze materialen is op ons milieu.

Meten is weten: de 'Spidermatrix'

Paardekooper Group heeft een uniek instrument ontwikkeld; De 'Spidermatrix'. Deze wetenschappelijk onderbouwde matrix maakt inzichtelijk uit welke materialen een verpakking of disposable is opgebouwd en rekent nauwkeurig uit wat de impact van deze materialen op het milieu is. De 'Spidermatrix' is een nieuwe en wetenschappelijk onderbouwde MVO benadering, waarmee Smarter by nature de branche in staat stelt om bewuste en objectieve keuzes te maken ten aanzien van hun assortiment verpakkingen en disposables.

Smarter by nature

Smarter by nature is een initiatief van Paardekooper Group samen met Natuur & Milieu. Initiatiefnemer Patrick Zevenbergen van Paardekooper over het nieuwe initiatief: "Er is veel onduidelijkheid en verwarring in onze branche. We zijn blij met de samenwerking met Natuur & Milieu om gezamenlijk het Smarter by nature platform te starten." Mede initiatiefnemer Olof van der Gaag van Natuur & Milieu, vult aan: "Smarter by nature zet in op transparantie en objectiviteit, hetgeen de verpakkingsbranche naar een hoger duurzaam niveau zal brengen. Dat ondersteunen wij graag met onze expertise."

Bron: Smarter by nature

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven