De echt bewuste consument wil niet per se biologisch, maar vooral lokaal eten. Van de boer om de hoek, die hij kent en vertrouwt. Zo denken bijna tweehonderd Tilburgse consumenten, die lid zijn geworden van de voedselcoöperatie 'Goei Eete'.
Stel, u heeft de keuze uit een biologische komkommer uit Spanje of een niet-biologische uit Nederland. Welke kiest u? Biologisch is misschien beter dan regulier (want geen bestrijdingsmiddelen), maar Nederland is weer beter dan Spanje (want minder vervuilende kilometers).
Herman Fitters hoeft niet lang na te denken over deze vraag. "De Nederlandse", zegt hij beslist. "Dat een product lokaal is, vind ik belangrijker dan dat het biologisch is." Maar misschien nog wel belangrijker, vindt Fitters, is dat je weet wie die komkommer heeft gezaaid, geteeld en geoogst. Met andere woorden: wie de boer is. Fitters weet dat, want hij heeft zich aangesloten bij Goei Eete.
Goei Eete is een stichting die Tilburgse consumenten direct in contact brengt met Tilburgse boeren. Leden bestellen via een website hun groenten, fruit, vlees en zuivel bij de aangesloten boeren en halen deze op in een depot, bijvoorbeeld een schuur of school. Althans dat gaan ze doen, want dit burgerinitiatief zit nog in de beginfase. De eerste bestelling is nog niet geleverd, omdat nu nog gewerkt wordt aan de website waarop men bestellingen kan plaatsen (die zal deze winter of in het voorjaar van 2012 klaar zijn).
Kiezen voor biologisch of voor lokaal eten?
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-11-29 Duitsland presenteert strategie om naar 30 procent biolandbouw te evolueren
- 2023-11-27 Tijdelijke vrijstelling voor Curatio in biologische appelteelt aangevraagd
- 2023-11-27 David Beckham teelt biologische groenten
- 2023-11-27 Spanje heeft met 11 procent grootste oppervlakte biologische groenteteelt
- 2023-11-24 Demeter-landbouwbedrijf Moosfeld behaalt Biocyclisch-Vegan keurmerk
- 2023-11-24 Jubilerend Plantera focust op vroege rassen
- 2023-11-24 Biologische producten grijpen naast Gezonde Innovatie Award
- 2023-11-24 Frankrijk: Weer bemoeilijkt zaaien veldsla
- 2023-11-23 "De vraag naar koningsoesterzwammen is sinds 2006 hoog gebleven"
- 2023-11-23 AMI cijfers over Duitse bio aardappelen en groenten
- 2023-11-22 Recordzet bio-komkommers - afzet bio-avocado's nam af in september
- 2023-11-22 "Volop kansen voor gezonde zwammen"
- 2023-11-21 Oogst biologische aardappelen in Nedersaksen 40% gestegen
- 2023-11-21 "Bio-boer zijn moet een passie zijn, je moet altijd klaarstaan om snel in te grijpen"
- 2023-11-21 'Vorken en rieken omhoog voor diversiteit!'
- 2023-11-20 HZPC verkoopt pootgoed resistente rassen niet meer voor biologische teelt