Speciaal receptenboekje van De Volkstuindersvereniging Voorschoten

Volkstuinen zijn geen requiem uit een ver verleden, maar helemaal van deze tijd. Biologisch eten en koken zijn hip en hot. Jeannette van Borselen (49) combineert dit allemaal met een speciaal receptenboekje van De Volkstuindersvereniging Voorschoten.

Sinds drie jaar maakt Jeannette van Borselen met haar man Jan Willem deel uit van wat ze 'de revival van de volkstuincultuur' noemt. Volkstuinen zijn niet langer ouderwets. Je eigen groenten verbouwen is tegenwoordig populair. Ze begrijpt wel waarom: "Het is heerlijk. Na een dag werken is het heerlijk in de tuin bezig te zijn. En de groente is veel lekkerder. Wij tuinen biologisch, dus gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat gaat prima, alleen de slakken zijn een probleem. Die knagen zo een andijvie weg in één nacht." Ook het sociale aspect maakt de volkstuin aantrekkelijk. "Iedereen is behulpzaam. Dan komt de een aanzetten: "Wil je nog vier plantjes?" En dan weer een ander: "Wil je nog uien?" Het is erg gezellig, er hangt een leuk sfeertje."

Bonenjaar

Jeannette werkt op het ministerie van OCW negen uur per dag, vier dagen per week aan emancipatie en gelijke behandeling. Op de volkstuin is de taakverdeling met haar man toch wat traditioneler, vanwege haar artrose. "Het is mijn tuin, maar Jan Willem doet het zware werk. Dat kan ik niet. We hebben een raised bed tuin met zeven bakken van wilgentakken. Op een bankje ernaast zittend, kan ik goed de groente bewerken." Het slechte zomerweer was voor haar bijzondere tuin dan ook geen ramp: "De oogst valt niet tegen. Het is geen goed bonenjaar hoor ik van anderen, maar die van ons waren prima."

Pompoensoep

Over de realisatie van het receptenboekje vertelt Jeannette: "Vorig jaar heb ik voor de vrijwilligersmarkt een fotoalbum gemaakt, met alle seizoenen in De Volkstuindersvereniging Voorschoten. Voor dit jaar wilden we ook wat doen." Het idee van het receptenboekje komt van haar andere vrijwilligerswerk op buitenplaats Berbice ('als je geen kinderen hebt, heb je heel wat tijd'). "We hebben aan alle tuinders recepten gevraagd. Na enig aandringen kregen we 35 stuks binnen, genoeg om een boekje te vullen. Het is heel gevarieerd geworden met diverse recepten met courgettes, een Thaise pompoensoep en stoofperen met bramenwijn van onze eigen wijnboer Dick van Straalen." Bij elk recept staan foto's van de betreffende volkstuin of van de groente, allemaal door haar man gemaakt.

Het eerste exemplaar wordt zaterdag 10 september om 11:30 uur bij de tuinderskraam in de Voorstraat overhandigd aan wethouder Inge Adema. "Daarna moet ik racen op de fiets naar Berbice voor de open monumentendag", zegt ze.

Bron: Dichtbij - Groot-Leiden

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven