"Hoofdpijn krijg je niet, maar dronken word je er wel van"

Wijnhoeve De Veluwe druk met rondleidingen en proeverijen

Tholen – De druiven van Wijnhoeve De Veluwe hangen momenteel noodgedwongen in de netten. "Alleen zo kunnen we ze beschermen tegen vogels en insecten", vertelt Nanny Schut. Ze verwacht een late oogst, waarschijnlijk halverwege oktober. "Dit zal in ieder geval na de open dag zijn." Omdat ze zes verschillende rassen heeft, zal de oogst meerdere weken duren. "Het is altijd passen en meten, maar we krijgen hulp van vrijwilligers. Dat is altijd heel gezellig. Vaak moet ik m'n best doen om zelf ook nog iets te plukken. Zoveel animo is er voor."De wijnhoeve bestaat sinds 2003. In 2006 hadden ze al een behoorlijke oogst. De wijngaard is anderhalve hectare groot, met drie jaargangen. Als alles tegelijk zou worden geoogst, komt de opbrengst neer op 6000 flessen van 0,75 liter. "Groter willen we ook niet." Ze is op het idee gekomen dankzij haar zoon. "Hij heeft het hele plaatje bedacht. Hij is gek op wijn en een collega-wijnboer in Noord-Brabant vertelde hem over nieuwe rassen die ook boven de rivieren goed renderen. Dit maakte de wijnbouw ook hier mogelijk."Nanny werd zelf altijd ziek van wijn, maar is er nu van overtuigd dat dit kwam door de combinatie van alcohol en gewasbeschermingsmiddelen. "Je krijgt geen hoofdpijn van onze wijn, maar dronken word je er wel van!" Ze vindt het niet moeilijk om biologische wijn te verbouwen. "We weten natuurlijk ook niet anders, maar de middelen die we mogen toepassen zijn echt voldoende."


Wat foto's die vorig jaar tijdens de oogstperiode zijn gemaakt

Steeds meer faciliteiten

De eerste vier jaar bestond Wijnhoeve De Veluwe alleen uit de wijngaard. Dit is inmiddels uitgebreid met onder meer een wijnkelder, winkeltje en een eigen wijnverwerkingsfaciliteit. "Zo groei je er langzaamaan in." Nanny houdt ook veel rondleidingen en wijnproeverijen. De grootte van de groepen varieert. Soms zijn het twee personen die toevallig langsfietsen, de andere keer is het een studentengroep van wel vijftig personen.


Boerencamping

Sinds 1 jaar runnen Ben en Nanny ook een kleine boerencamping aan de overkant van de weg. "Het is de hele zomer al lekker druk. Momenteel zijn 17 van de 25 plaatsen bezet." Achterop het campingterrein staan 28 olijfbomen. Ze vertelt dat de jongste bomen 400 jaar oud zijn en de oudste bomen wel 1100 jaar. "Van de jonge bomen kunnen we binnenkort iets gaan oogsten." Opvallend is het sanitair van de camping. Dit is geheel in stijl ingebouwd in gigantische wijnvaten. "Deze hebben we in Portugal gekocht en mijn broer heeft ze omgebouwd."


De bijzondere sanitaire voorzieningen van de camping

Voor meer informatie:

Nanny Schut
Wijnhoeve De Veluwe
Lontweg 1
6731 EN Otterlo
0318 592280
info@wijnhoevedeveluwe.nl
www.wijnhoevedeveluwe.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven