"Wij gaan de groenten onder restaurants verdelen"

De Echte Groenteman houdt Flevolandse bio-groenten binnen de provincie

Tholen - De Echte Groenteman in Dronten gaat de oogst van de biologische telers in Flevoland rechtstreeks aan de restaurants leveren. "Deze week hebben we de eerste gesprekken met de restaurants. Momenteel zijn er al twintig echt geïnteresseerd. Gert Koekoek is ruim een jaar geleden door het project Van Flevolandse Bodem op dit idee gekomen, en is blij dat hij hier nu echt mee kan gaan starten.
 
"In Flevoland wordt heel veel biologisch geteeld, maar veel van die producten gaan de provinciale of zelfs de landelijke grens over. Dat vonden wij zonde en daarom hebben we een manier bedacht om een deel van deze Flevolandse biologische producten binnen de provincie te houden." De Echte Groenteman gaat bemiddelen tussen teler en restauranthouders.
 
"Het bleek dat het voor de restaurants lastig was om rechtstreeks biologische producten uit hun eigen omgeving te kunnen kopen, liefst rechtstreeks van de boeren. En andersom was het voor de boeren niet te doen om bij verschillende restaurants kleine hoeveelheden van hun producten langs te brengen. Wij gaan hier nu dus tussen staan. Voor gangbaar deden we dit al, dus waarom zou dit niet ook voor de biologische telers kunnen?"
 
Omdat dit een hele nieuwe tak van sport is voor De Echte Groenteman, heeft Gert allereerst contact opgenomen met het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad, projectleider van het project Van Flevolandse Bodem. "Zij hebben ons in contact gebracht met de telers en van daaruit hebben we gesprekken met hen gehad. Iedereen was meteen heel enthousiast over dit initiatief."
 


De Echte Groenteman is sinds juni Skal-gecertificeerd. Zij zullen bij elke groenteteler langsgaan om de bestellingen op te halen. "Wij verdelen de groenten dan onder de diverse restaurants. Dit zal niet gaan om kisten en pallets tegelijk, maar neemt hen gewoon heel veel werk uit handen. En de groenten komen in Flevoland op de borden terecht!"
 
Gert waardeert vooral de flexibiliteit van de biologische telers. "Er is echt een volledig aanbod verkrijgbaar, waaronder ook allerlei vergeten groenten. Fijn is ook dat ze vaak meerdere gewassen telen. Dit maakt ze flexibel. Als ik bijvoorbeeld volgend jaar een specifieke groente nodig heb, zijn zij bereid om daar een rijtje van neer te zetten."
 
Gert is ook van plan om de biologische groenten in de winkel te gaan verkopen en promoten. Daar verkoopt hij nu al bio-groentetassen van een biologische kweker: De Zonnehorst uit Overijsselse Punthorst.
 
Voor meer informatie:
 
Gert Koekoek
De Echte Groenteman
Het ruim 16
8251 EM Dronten
degkoekoek@daxis.nl
www.koekoek.versvooru.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven