Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
13 September, 10:00 uur tot 15:00 uur

Startbijeenkomst Netwerk Extensieve Bedrijfssystemen van de Toekomst - Friesland

Extensief boeren op een manier die past bij u en uw omgeving en waarbij een optimaal bedrijfssysteem met goed rendement centraal staat. Dat is waar het netwerk Extensieve bedrijfssystemen mee aan de slag gaat. Ook worden de kansen en beperkingen van een biologisch bedrijfssysteem verkent in dit netwerk.

Immers, indien u al extensief (<12.500 kg/ha) boert, is de stap naar een plus op de melk dichtbij. En als u met minder dan <10.000 kg/ha boert, bent u dief van eigen portemonnee als u niet zou omschakelen naar biologisch…. Produceert u meer dan 12.500 kg/ha, maar ziet u wel letterlijk kansen (hectares) liggen in het achterland? Bijvoorbeeld stoppende boeren of natuurgronden? Dan zou u op zijn minst ook over omschakeling na moeten denken en de kansen in de omgeving moeten verkennen.

Klik hier om aan te melden.

Wat gaan we doen?

Om de koers voor uw bedrijf te bepalen, is het belangrijk om de uitgangspunten helder te hebben. Wat wil ik en wat kan ik? Door deelname aan het netwerk Extensieve Bedrijfssystemen van de Toekomst krijgt u inzichtelijk wat de mogelijkheden, beperkingen en de kansen van een biologische bedrijfsvoering voor úw bedrijf zijn. In zes bijeenkomsten werkt u samen met collega’s onder professionele begeleiding aan een ontwikkelplan voor uw eigen bedrijf.

Voor wie?

Voor melkveehouders met een extensief melkveebedrijf die met hun manier van boeren meerwaarde voor hun geld willen creëren. En, die open staan voor nieuwe uitdagingen. Er kunnen 8-12 melkveehouders deelnemen aan het netwerk.

Doel van het netwerk

  • ondernemers maken een conceptplan voor hun bedrijfsontwikkeling. Dit kan een omschakelplan zijn, maar ook een plan waarin een andere richting wordt ingeslagen;
  • ondernemers leren van elkaar, maar worden ook uitgedaagd om breder te kijken.

Aanpak

In een traject van 6 bijeenkomsten gaat u met de groep aan de slag om voor thuis een 'duurzaam' plan op te stellen. Startpunt bent u zelf, het eigen bedrijf, in zijn omgeving met de persoonlijke doelen. De ondernemer bepaalt zijn eigen uitgangspunten en vertrekpunt. Na de individuele uitgangspunten bepaalt de groep gezamenlijk haar uitgangspunten en hoe zij als netwerk wil functioneren.

Het netwerk gaat over keuzes maken in de bedrijfsontwikkeling. Na de eerste bijeenkomst worden keuzes uitgediept in een vervolg van 4 bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten komen 4 duurzaamheidsthema's (Dier, Omgeving, Wereld, Klanten) aan de orde. Bij elke bijeenkomst is het mogelijk een deskundige te vragen, die in gesprek gaat met de groep en antwoord geeft op specifieke vragen. Ook één of meerdere excursie(s) naar een (biologisch) bedrijf is een optie. Hieruit volgen per bijeenkomst (nieuwe) randvoorwaarden of wensen die vertaalt worden in Programma van Eisen. Dit is waar het bedrijfsontwikkelplan aan moet voldoen.

Tot en met de vijfde bijeenkomst mag/moet nog een deel 'idealistisch' zijn. In de zesde bijeenkomst worden integrale keuzes gemaakt en wordt het plan gepresenteerd.

Programma in het kort

  • Iedere 2-4 weken een bijeenkomst van één dagdeel of avond (2,5-3 uur). De vervolgbijeenkomsten worden gepland in overleg met de deelnemers;
  • Tussen bijeenkomsten door is dezelfde voorbereidingstijd nodig;
  • Bijeenkomst 2 t/m 5 prikkelen om breder te kijken; Of op een bedrijf voor een excursie of 2 deskundigen brengen hun expertise in.
  • de netwerkbegeleider doet in de eerste bijeenkomst een duidelijk voorstel voor een netwerkplan. Met opmerkingen uit de groep wordt dit bijgeschaafd; Alle 4 duurzaamheidthema’s komen in 'basisvorm' aan de orde en flexibel programma waarin extra ruimte gecreëerd wordt voor verdieping.
  • Begeleiding door kennismakelaar Marjan van der Giezen van de Melkvee Academie.

Datum: 13 september
Tijd: 10:00 uur - 15:00 uur
Locatie: Friesland - exacte locatie volgt binnenkort

Kosten en aanmelden

Deelname aan een netwerk kost 150 euro (ex. BTW) (6 bijeenkomsten á 25 euro). U kunt zich aanmelden voor deelname aan dit netwerk via het aanmeldformulier. Klik hier voor het aanmeldformulier.

Vragen en meer informatie

Voor vragen en meer informatie over de netwerken kunt u terecht bij Netwerkbegeleider Marian van der Giezen, of Goaitske Iepema.

Goaitske Iepema
Telefoonnummer: 06-20445889
E-mailadres: giepema@projectenltonoord.nl

Marian van der Giezen
Telefoonnummer: 050-3049003
E-mailadres: m.vandergiezen@melkveeacademie.nl
Publicatiedatum: