Blanka van Landgoud: wijn gemaakt van witte aalbes
De witte aalbessen worden geteeld door Ale Havenga. Hij runt het bedrijf Landgoud in Kloosterburen. Een paar honderd meter verderop van de boerderij uit de jaren twintig ligt een slaperdijk en daarachter de zeedijk en het wad.
Havenga is boer, maar ook weer niet. De buurman - "zonder hem was het bijna onmogelijk" - doet veel, ook al omdat hijzelf veel weg is. Want Havenga is vooral rentmeester, hij runt een adviesbureau dat onder meer taxaties doet bij overnames. Samen met de buurman bewerkt Ale vijftig hectare land. "Waarvan de helft biologisch." Rode bieten, peen, spelt, geel mosterdzaad ('voor Venhuizen in Wirdum'), baktarwe, bieslookpollen en luzerne. En het pronkstuk: de witte aalbes. Die niet louter in de wijn verdwijnt, maar waarvan ook siroop en sauzen worden gemaakt.
De aalbessenwijnproductie, uitbesteed aan de Flearstins in het Friese Oudkerk, zit momenteel op ongeveer drieduizend flessen per jaar. Voor de consument ligt de prijs op 8 euro per fles. De sappen en sauzen worden gebotteld bij de Groninger Wijnboerderij in Wirdum. Havenga's producten zijn te koop via internet en bijvoorbeeld via de Ekonoom.
Voor de witte aalbes als verse vrucht is amper belangstelling. Je ziet ze veel in Engeland, maar in Nederland is een aalbes rood. Punt. Hoewel? "IJsmaker Toscane, met ijssalons van Emmen tot Groningen maakt ijs van witte aalbessen", verklapt Havenga. "Vooral de nasmaak is erg goed."
Voor meer informatie:
Ale Havenga
Landgoud
Dijksterweg 45
Kloosterburen
www.landgoud.nl
Bron: Dagblad van het Noorden, Hermus&Zandstra