'Biologische landbouw niet altijd goed voor in het wild levende dieren'

Biologische landbouw kan minder effectief zijn in de bescherming van in het wild levende dieren dan intensieve landbouwmethoden. In een recent onderzoek wordt de claim ondermijnt dat biologische landbouw de meest milieuvriendelijke vorm van landbouw is.

Uit de studie blijkt dat biologische bedrijfssystemen waarin het land gedeeld wordt door gewassen en wilde dieren meer schade toebrengen aan de biodiversiteit dan de conventionele benaderingen.

Dergelijke 'land-sharing'-methoden leveren doorgaans een lager rendement op dan intensieve veehouderij en daardoor is er veel meer land nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de University of Cambridge en het 'Protection of Birds'-fonds.

Dit betekent dat belangrijke leefgebieden moeten worden vernietigd om extra landbouwgrond vrij te maken. Dit weegt niet op tegen de voordelen van het 'diervriendelijker' maken van de landbouwgrond.

In het onderzoek, uitgevoerd in Ghana en India, werd ontdekt dat de biodiversiteit het hoogst is op boerderijen die zo klein mogelijk gehouden worden en er toch in slagen een maximale opbrengst te produceren. Deze strategie moet gecombineerd worden met maatregelen om de natuurlijke leefomgeving te beschermen.

De wetenschappers erkennen dat biologische landbouw een rol kan spelen in de besparing van land, op voorwaarde dat het hoge opbrengsten zal genereren. Ze waarschuwen dat de bevindingen niet voor alle werelddelen gelden. De bevindingen zetten echter vraagtekens bij de bewering dat de biologische methode de meest duurzame aanpak is, en dat de intensieve landbouwsystemen slecht zouden zijn voor de biodiversiteit.

"Het milieu-voordeel is één van de selling points van de biologische landbouw, maar vaak zien we juist een lagere opbrengst en dat het niet zo geweldige voordleen oplevert voor dieren", aldus Ben Phalan, die leiding gaf aan het Ghanese onderzoek.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven