Texel in september kindermenu-vrij

'Kinderen eten lekker voor de helft'

In de maand september kunnen kinderen tot 12 jaar in plaats van de traditionele kindermenu's, één of meerdere halve gerechten van de gewone kaart tegen halve prijs bestellen.

Waarom?

Uit discussies met vakgenoten op culinaire congressen en bijeenkomsten, komt steevast naar voren dat als we de smaak van Nederland willen veranderen, we met de kinderen moeten beginnen.

Als eerste op Texel?

Texel staat bekend als verantwoorde plek om op vakantie te gaan. Frisse lucht en uitwaaien op Texel, maar ook lekker, gezond, gezellig en met smaak uit eten. Texel kent veel streekproducten en heeft bevlogen producenten.


Deelnemers en sympathisanten en reacties tot nu toe

Leveranciers hebben toezeggingen gedaan om mee te denken in kleiner porties. Producenten van streekproducten hebben aangegeven dat het fijn is dat de jonge gast deze producten leert kennen.

Ook de middelbare school staat positief achter dit initiatief en zal er aandacht aan besteden bij de lessen consumptief. VVV Texel, Waddengroep werken mee het initiatief onder de aandacht te brengen. De initiatiefnemers van de actie ontvingen berichten van restaurants die al langer gezonde kindermenu's leveren met verse vis of bijvoorbeeld suddervlees en letten op de calorieën in de kindermenu's en meer groente en fruit erbij serveren. Ook zijn er restaurants die gelijk begonnen met halve porties en zullen dat ook na de actie maand blijven doen en hebben zelfs hun menu kaart daarvoor aangepast.Een diëtiste bood haar kennis aan om in de toekomt mee te werken aan gezonde maaltijden voor kinderen in restaurants waarbij het ook mogelijk is om twee leeftijdsgroepen te maken. De organisatie is dan ook van plan workshops voor chefs te gaan organiseren. Chefs lieten hen weten dat het maken van echte maaltijd voor kinderen veel meer inspiratie geeft.

Een tiental restaurants hebben zich al opgeven en dit aantal blijf groeien. Het initiatief heeft al een behoorlijke discussie losgemaakt. Enkele reacties: "laat kinderen in de vakantie nou gewoon eten wat ze willen, je krijgt alleen maar jengelende kinderen" of "goed initiatief wij doen mee, ik erger me al jaren aan het eenzijdige kindermenu", tot "wij doen dit al jaren en dan waarom nu die aandacht". Een vader: "jammer nu kan ik haar bord niet meer leeg eten". Of een gezin waarbij de tweeling lekker uit de kaart koos en nu het hele gerecht op kon.

Lekker voor de helft op zaterdag 10 september bij Vincent Eilandkeuken Texel.
Op zaterdag 10 september tussen 12:00 en 14:00 uur zal er een speciale lunch georganiseerd worden bij Vincent Eilandkeuken, Den Burg, Texel. Kinderen, ouders en grootouders zijn dan welkom. Er wordt van de menu kaart heel of half gegeten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven