Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Steeds meer vraag naar biologische+fairtrade bananen"

AgroFair-telers beslissen zelf over invulling sociale projecten

Tholen –AgroFair in Barendrecht stelt duurzame teelt centraal. Als importeur van Fairtrade-fruit werkt zij samen met diverse coöperaties. De vaak kleine boeren van de coöperaties ontvangen een Fairtrade-premie voor hun productie. Dit wordt veelal aan lokale projecten besteed. Van de aandelen van AgroFair is 35 procent in handen van de producerende boeren. "Dit jaar bestaan we vijftien jaar. Wat heel mooi is, is dat we na 15 jaar heel goed kunnen zien wat onze werkwijze voor de plaatselijke bevolking heeft betekend en nog steeds betekent", vertelt Véronique Maasdam.

AgroFair heeft naast Fairtrade- ook biologische projecten in Ghana, Peru, Costa Rica, Panama en Zuid-Afrika. Meer dan een kwart (28 procent) van de bananen van AgroFair is naast Fairtrade ook biologisch gecertificeerd. "Vanuit de retail is hier steeds meer vraag naar." De meeste bananen komen uit Peru. "In het begin was er bijna niets, maar nu is AgroFair goed voor zestien tot achttien procent van de totale bio-productie van Peru. Productietechnisch zijn de omstandigheden daar dan ook erg goed." Naast bananen zijn er ook biologische sinaasappelen, mango's en ananassen verkrijgbaar.



Het 'AgroFair South Team' houdt toezicht op de kwaliteit en de manier van werken op de teeltlocaties. Wat kan er bijvoorbeeld verbeteren op het gebied van logistiek? De boeren hebben daarvoor zelf vaak niet de kennis voor handen, daarom geeft AgroFair gespecialiseerde teeltbegeleiding. "Het is belangrijk dat we kunnen aantonen wat het resultaat is van een aanpassing aan de werkwijze van de boeren, eerder wordt het niet begrepen."

Sociale projecten

De coöperaties beslissen zelf voor welke projecten ze de Fairtrade-premie inzetten. Dit gebeurt via een stemming in een commissie. In deze commissie zijn mensen vertegenwoordigd uit alle lagen van het bedrijf. Fairtrade-projecten lopen uiteen van het opknappen van scholen of het aanschaffen van een bemestingsmachine. Bij het laatste voorbeeld is het overigens wel belangrijk dat de machine de arbeidsomstandigheden op het land moet verbeteren.

AgroFair verzorgt vervolgens de begeleiding bij de uitvoering van de projecten. "Het algemene doel is de verbetering van het sociale leven." Medische ondersteuning is vaak belangrijk, en in negen van de tien projecten speelt scholing een belangrijke rol. "De jeugd is hun toekomst, daarom is scholing een vaak voorkomend onderwerp. Op deze manier kunnen zij zich in de toekomst nuttig maken voor de gemeenschap."


Links de Orito-banaantjes, rechts een werknemer in El Guabo, Ecuador

Omgevingsafhankelijk

AgroFair verwacht dit jaar weer een goede oogst, al verschilt dit per land. "De teelt is van veel externe factoren afhankelijk." Zo is Colombia eind vorig jaar getroffen door overstromingen en daardoor werden de bananen uit Ecuador beter verkocht. Dit land heeft volgens Véronique een heel goed seizoen gehad. "En de overstromingen op Haïti hebben vorig jaar de logistiek in Zuid-Amerika gedeeltelijk verstoord. Ook blijft het toch weer afwachten, aangezien het stormseizoen begonnen is."

Voor meer informatie:

Véronique Maasdam
AgroFair
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
[email protected]
www.agrofair.nl