"Het is nu aan de stakeholders in de markt"

Meer informatie over wereldwijde bio-label van IFOAM

EkoConnect informeert in haar nieuwsbrief over het door de IFOAM geïntroduceerde wereldwijde biologische label. Dit nieuwe label maakt het voor de consument mogelijk om biologische producten over de hele wereld te herkennen. Het is echter nog maar de vraag hoe dit nieuwe label samen met het verplichte EU-keurmerk gebruikt moet gaan worden.

Het aantal labels voor biologische producten blijft groeien. Hierdoor wordt het er voor de consument niet duidelijker op. Weinig consumenten zijn geïnteresseerd in de details over de normen of de certificatieprocedure. Wat ze echt willen weten is dat het product gecertificeerd is door een erkende certificeerder en volgens de biologische normen geproduceerd is.

Op 14 februari 2011 lanceerde IFOAM na zes jaren van discussie haar 'Organic Guarantee System' en 'Global Organic Mark'. Belangrijke elementen van deze hervorming zijn de zogenaamde 'Family of Standards'. Dit is een lijst van goede praktijknormen voor biologisch. Het bevat alle normen die officieel als biologisch bekrachtigd worden door de Organic Movement, op basis van hun gelijkwaardigheid aan de 'Common Objectives and Requirements of Organic Standards'.
 
Er zijn al meer dan 40 leden aangesloten bij deze 'familie'. Onder hen zijn de Eu Organic Regulations en de nationale voorschriften van Duitsland, Italië, Hongarije, Zwitserland, de VS, Canada, Turkije, India, China, Japan, Argentinië en Israël. Evenals private normen zoals Gäa (Duitsland) en Bolicert (Bolivia).

IFOAM kan hierdoor dus het eerste wereldwijde biologische productlogo introduceren. Producenten en verwerkers mogen het logo gebruiken wanneer zij aan de veeleisende productie-eisen van de 'Organic Movement' voldoen. "Er is een nieuw tijdperk aangebroken", reageert IFOAM-voorzitter Katherine DiMatteo. "De 'Family of Standards' en het 'Global Organic Mark' zijn mijlpalen in de geschiedenis van de Organic Movement. Nu is het zaak dat de stakeholders in de markt de enorme mogelijkheden van deze nieuwe hulpmiddelen gaan herkennen."

Voor nadere informatie: www.ifoam.org

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.