Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedingsmiddelenbedrijven lopen voorop met duurzame ontwikkeling

Voedingsmiddelenbedrijven lijken voorop te lopen als het gaat om duurzame ontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder 62 beursgenoteerde bedrijven.

De beschikbaarheid van grondstoffen en leveringszekerheid zijn belangrijke redenen voor voedingsmiddelenbedrijven om hun productieketens te verduurzamen.

Schaarse grondstoffen

In de jaarverslagen van 2011 lag de nadruk op de afhankelijkheid van toeleveringsketens met betrekking tot schaarse grondstoffen, schommelende prijzen, politieke instabiliteit en algemene onzekerheden. Mede om die reden erkennen voedingsmiddelenbedrijven verduurzaming als een noodzaak.

Verduurzaming randvoorwaarde voedingsbedrijven

Voedingsmiddelenbedrijven zien verduurzaming van de productieketens als randvoorwaarde voor hun voortbestaan. Een bedrijf als Nutreco vindt bijvoorbeeld een efficiƫnte en duurzame voedselketen vooral belangrijk met het oog op de groeiende wereldbevolking.

Veel fabrikanten van levensmiddelen zetten duurzaamheid in om kosten te besparen zoals energie- en waterreductie.

Maar duurzaamheid biedt bedrijven ook kansen. Zo boort Wessanen met zijn 'groene' producten nieuwe markten aan, terwijl het groene profiel van Unilever en Heineken zorgt voor een toestroom van goede werknemers.

Verantwoording afleggen duurzaamheidsbeleid

Toch nemen volgens VBDO bedrijven de impact van hun activiteiten op de biodiversiteit en ecosystemen te licht op. Slechts 19 van de 62 beursgenoteerde bedrijven hadden hier aandacht voor. Voor mensenrechten toonden 33 van de 62 bedrijven interesse.

De VBDO zegt in de toekomst te blijven hameren op transparante verslaglegging van de duurzaamheidsactiviteiten van bedrijven. Zo krijgen beleggers en andere belanghebbenden een goed inzicht in welke mate bedrijven verantwoording afleggen voor hun duurzaamheidsbeleid. 37 van de 62 ondernemingen rapporteerden volgens de richtlijnen van het Global Report Initiative (GR).

Afrekenen op duurzaamheidsdoelen

De koppeling tussen de beloning van bestuurders en geboekte duurzaamheidsresultaten staat nog maar in de kinderschoenen. Bij 18 van de 62 bestuurders is een deel van de variabele beloning als duurzaam te kenmerken en bij nog eens 17 andere topmanagers is er 'enige sprake' van duurzaamheid in de beloningsstructuur.

Bron: VMT
Publicatiedatum: