Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer over benutting van fosfaatvoorraad in akkerbouwgronden

Hoe kan het aanwezige fosfaat in akkerbouwgronden worden vrijgemaakt voor benutting door het gewas? DLV Plant en ALTIC hebben in een deskstudie de mogelijkheden onderzocht om de benutting van de bodemvoorraad fosfaat door het gewas te verhogen.

Door de lokale verzuring als gevolg van rijenbemesting met verzurende N-meststoffen kan lokaal in de wortelzone de fosfaatbeschikbaarheid voor het gewas sterk toenemen.

Cruciferen en vlinderbloemigen kunnen efficiƫnt fosfaat opnemen bij een lage fosfaattoestand in de bodem. Cruciferen doen dit door een uitgebreid wortelstelsel en vlinderbloemigen door een hoge stofwisselingsactiviteit rond de wortel.
Van mycorrhiza's is bekend dat zij de voorraad opneembaar fosfaat voor het gewas in de bodem vergroten. Het effect van mycorrhiza's is groter bij een lage fosfaatbeschikbaarheid, een laag gebruik van biociden en minimale grondbewerking. Door integratie van gewassen en rassen met een hoge affiniteit voor mycorrhiza's zou de voorraad fosfaat in de bodem beter kunnen worden benut.

Minder kansrijke oplossingen

Bekalking op zure gronden, het toepassen van siliciumbemesting en het enten met fosfaatoplossende bacteriƫn en schimmels lijken echter geen perspectiefvolle oplossingen te zijn om de fosfaatbeschikbaarheid in de bodem te verbeteren. Over het effect van nieuwe bodemanalysemethoden en uitmijning is nog te weinig bekend. Door de jaarlijkse toepassing van drijfmest en de hoge bodemvruchtbaarheid in de Nederlandse bodems lijkt ook het effect van het toepassen van humuszuren op de fosfaatbeschikbaarheid klein.

Beperkte wereldvoorraad fosfaat

De wereldvoorraad fosfaat is beperkt. Naar verwachting neemt hierdoor de beschikbaarheid van fosfaatmeststoffen vanaf 2030 af en de prijs toe. De fosfaatgebruiksnorm zal naar 2015 toe worden aangescherpt. Door deze twee factoren zal de fosfaatgift per hectare afnemen en de fosfaatvoorziening van gewassen meer afhankelijk zijn van de fosfaatlevering vanuit de bodem.
In Nederlandse landbouwgrond is circa 1.500 kilo tot 15 ton fosfaat per hectare aanwezig. Afhankelijk van het gewas wordt tijdens de teelt 40-100 kg P2O5/ha aan de bodem onttrokken.

Voor meer informatie: Harm Jan Russchen, DLV Plant

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: