Officiële bio-regelgeving krijgt langzaam voet aan de grond in Canada

Canada en de Europese Unie hebben eind juni een wederzijds equivalentie-akkoord over biologische producten bereikt. De Europese Unie was op hun hoede toen het in gesprek ging met Canada over de equivalentie-akkoord. "Jullie hebben heel mooie nationale vrijwillige normen, maar deze zijn niet erkend door uw regering", zo licht Stephanie Well de mening van de EU toe. Zij is 'senior regulatory affairs adviser' voor de Canada Organic Trade Association. "Zonder de federale handhaving, wilden zij geen zaken meer met ons doen."

De vereniging waarvan telers, verwerkers, certificeerders en importeurs lid zijn, hoopt ook de weg te kunnen effenen voor een overeenkomst met de VS.

Zelf in het nieuwe millennium leek de wirwar van regels in de biologische sector van Canada op het 'wilde westen'. Dat is de mening van Dave Lockman. Hij is 'certification manager' van het oostelijke kantoor van Pro-Cert Organic Systems. "Je kon claimen biologisch gecertificeerd te zijn, maar er konden geen maatregelen genomen worden als je het niet was."Eind juni is uiteindelijk een equivalentie-akkoord getekend tussen Canada en de Europese Unie. Deze overeenkomst wordt beschreven als een grote verandering voor de werkwijze van Canadese boeren en producenten van levensmiddelen. Dat vertelt Matthew Homes, directeur van de Canada Organic Trade Association. "De volledige toegang tot Europese markten, leveranciers en ingredi├źnten biedt de Canadese biologische sector nu een strategisch voordeel."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven