"Duurzaam leven is een trend"

Kinderdagverblijf Zandvlinder leert kinderen al vroeg alles over biologisch

Duurzaam leven is belangrijk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat dachten Penny de Vree en An Postma toen zij het 'groene' kinderdagverblijf Zandvlinder in Dordrecht oprichtten.

Ravotten in een moestuin vol met verse tomaten, wortelen en kruiden. Speciaal ingericht om baby's en peuters kennis te laten maken met de levende natuur. Weer of geen weer, iedere dag buitelen de kleintjes door de tuin van kinderdagverblijf Zandvlinder in Dordrecht. De oprichters van de crèche willen de opvoeding terugbrengen naar de basis. 'Groen' is volgens hen hiervoor het sleutelwoord.

Biologische levenswijze

"Bij het grootbrengen van mijn eigen kinderen miste ik een flexibele dagopvang, een die aansloot bij mijn biologische levenswijze", vertelt directeur Penny de Vree. Nu heeft zij zelf het heft in handen en dus puilt de keuken uit van biologische groenten en fruit. "Kinderen zijn nog zo puur en klein. Ik stop geen rotzooi in mijn eigen kind, waarom dan wel in een baby of peuter van een ander? Ons kroost verdient het beste dat de natuur te bieden heeft."Hierbij doelt De Vree niet alleen op biologisch eten. Kinderen moeten ook vertrouwd raken met de natuur, vindt zij. "We duwen de kinderen geen speelgoed toe. Koters moeten zelf op onderzoek uit, ongedwongen de wereld verkennen. En die reikt verder dan de binnenkant van een gebouw", voegt compagnon An Postma aan haar woorden toe.

Volledig duurzaam bestond nog niet

Biologisch leven in kinderdagverblijven is niet uniek. Nederland telt verscheidene crèches waar op een natuurlijke wijze geleefd wordt. Het opvangbedrijf in Dordrecht gaat echter een stap verder. "Een volledig duurzaam kinderdagverblijf bestond nog niet in ons land. Vreemd", vindt Postma. "Duurzaamheid gaat namelijk een steeds belangrijkere rol spelen, ook binnen onze sector."

Biologisch afbreekbare luiers

En dat het duurzaam is, blijkt na een blik in de voorraadkast. Op bijna alle producten zitten eko-stickers of zijn groene logo's terug te vinden. Er zijn duurzame schoonmaakmiddelen, uitwasbare speelgoedknuffels, biologische verf. Zelfs de hulzen van de pennen zijn milieuvriendelijk, gemaakt van gerecyclede cd-hoesjes.

In juli 2012 opent de Zandvlinder zijn tweede vestiging in Dordrecht. De oprichters geloven in het concept en denken dat de behoefte aan duurzame crèches zal toenemen. "Duurzaam leven is een trend", meent Postma.

Bron: Parool

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.