De Kruidenwei maakt kans op Held van de Smaak Nederland

Verstopt in een boerderij aan de Veldweg 8 in Nooitgedacht worden misschien wel de lekkerste geitenkazen van Nederland gemaakt en verkocht. Althans, dat zou je direct geloven als je de lovende kritieken over biologische geitenhouderij en kaasmakerij De Kruidenwei leest. Vorig jaar werd hun Lady's Blue tot lekkerste kaas van Nederland gekozen en in juli dit jaar werd het bedrijf verkozen tot Held van de Smaak in Drenthe. Op 1 oktober ontvangen Ger Entjes en Ayla Groenveld mogelijk de volgende kroon op hun werk. Dan wordt de Held van de Smaak Nederland bekend gemaakt.Achter de boerderij lopen 165 veelzijdig gekleurde geiten in een grote weide met toegang tot een ruime stal. Het is de goudmijn van het biologische duo. "De geiten zijn door onszelf gefokt, om een dier te krijgen dat goed bij ons bedrijf past. Ze eten voornamelijk uit de wei, waarin vele soorten kruiden groeien. Die kruiden die de geiten eten proef je terug in onze kazen", vertelt Ayla.

Waar het bij veel boerenbedrijven gaat om zoveel mogelijk melk produceren, kijken Ger en Ayla vooral naar de kwaliteit van de melk en het welzijn van de dieren. "Wij letten heel erg op wat we de geiten voeren. Het moet goed zijn voor de geiten, maar ook voor de smaak van de kaas. Daarom krijgen ze bij ons bijvoorbeeld minder krachtvoer, want dat proef je." De filosofie werkt van het boerenstel werkt. De vraag naar hun producten is momenteel groter dan het aanbod.

Naast de al bekende blauwschimmelkaas Lady's Blue maakt Ayla onder andere ook capriolen, alba's, geitenkwark en geitenkaas van het mes. Voor het gehele kaasassortiment is De Kruidenwei genomineerd voor de titel Held van de Smaak. "Ik ben trots op de nominatie", zegt Ayla. "Het is mijn drijfveer om mensen te laten genieten van eten. Daarnaast wil ik ze bewust maken van hoe iets wordt geproduceerd. En dat kan heel goed op onze boerderij, waar het hele proces van het melken tot aan de productie van de kaas wordt gedaan."

Bron: Drenthejournaal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven