Verstopt in een boerderij aan de Veldweg 8 in Nooitgedacht worden misschien wel de lekkerste geitenkazen van Nederland gemaakt en verkocht. Althans, dat zou je direct geloven als je de lovende kritieken over biologische geitenhouderij en kaasmakerij De Kruidenwei leest. Vorig jaar werd hun Lady's Blue tot lekkerste kaas van Nederland gekozen en in juli dit jaar werd het bedrijf verkozen tot Held van de Smaak in Drenthe. Op 1 oktober ontvangen Ger Entjes en Ayla Groenveld mogelijk de volgende kroon op hun werk. Dan wordt de Held van de Smaak Nederland bekend gemaakt.
Achter de boerderij lopen 165 veelzijdig gekleurde geiten in een grote weide met toegang tot een ruime stal. Het is de goudmijn van het biologische duo. "De geiten zijn door onszelf gefokt, om een dier te krijgen dat goed bij ons bedrijf past. Ze eten voornamelijk uit de wei, waarin vele soorten kruiden groeien. Die kruiden die de geiten eten proef je terug in onze kazen", vertelt Ayla.
Waar het bij veel boerenbedrijven gaat om zoveel mogelijk melk produceren, kijken Ger en Ayla vooral naar de kwaliteit van de melk en het welzijn van de dieren. "Wij letten heel erg op wat we de geiten voeren. Het moet goed zijn voor de geiten, maar ook voor de smaak van de kaas. Daarom krijgen ze bij ons bijvoorbeeld minder krachtvoer, want dat proef je." De filosofie werkt van het boerenstel werkt. De vraag naar hun producten is momenteel groter dan het aanbod.
Naast de al bekende blauwschimmelkaas Lady's Blue maakt Ayla onder andere ook capriolen, alba's, geitenkwark en geitenkaas van het mes. Voor het gehele kaasassortiment is De Kruidenwei genomineerd voor de titel Held van de Smaak. "Ik ben trots op de nominatie", zegt Ayla. "Het is mijn drijfveer om mensen te laten genieten van eten. Daarnaast wil ik ze bewust maken van hoe iets wordt geproduceerd. En dat kan heel goed op onze boerderij, waar het hele proces van het melken tot aan de productie van de kaas wordt gedaan."
Bron: Drenthejournaal
Abonneren
Vacatures
De Kruidenwei maakt kans op Held van de Smaak Nederland
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 Ook Anneke Koekoek levert nu Kalf bij koe-melk
- 2023-09-27 Brabantse melkrundveehouders en kalverhouders krijgen anderhalf jaar extra voor verduurzamen stallen
- 2023-09-27 FrieslandCampina-garantieprijs biologische boerderijmelk in oktober met 50 cent omlaag
- 2023-09-26 Vergaderen met uitzicht op biologische schapen
- 2023-09-26 Bio-kaas met 3 sterren Beter Leven keurmerk nu ook voor de speciaalzaken beschikbaar
- 2023-09-19 Berichten over toename 'megastallen' vergelijking appels met peren
- 2023-09-15 Wales riskeert honderden duurzame bedrijven door schrappen steun voor biologische landbouw
- 2023-09-11 Melkveehouderij komt met visie voor de toekomst
- 2023-09-11 "Onze boerderij is een historische voedselplek met focus op de toekomst"
- 2023-09-08 Biologisch melkveebedrijf Van Schriek opent nieuwe potstal met succesvolle open dag
- 2023-09-08 Blije Koe zuivel start succesvolle crowdfunding om transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten
- 2023-09-07 Aldi meldt eerste positieve resultaten van project Kruidenrijk Grasland
- 2023-09-06 Melkprijs Eko-Holland blijft ook in september gelijk
- 2023-09-05 Sector wil naar kunstmestvrije melkveehouderij
- 2023-09-04 Melkprijzen Eko-Holland blijven gelijk voor september 2023
- 2023-09-04 Zelfs in geschikt grasland groeien te weinig kievitskuikens op
- 2023-09-01 Primeur: lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd in Indonesië
- 2023-08-31 Nieuwste roodflora kaas: Antonius Abt
- 2023-08-31 Arla Foods-melkprijs blijft ook in september 2023 ongewijzigd
- 2023-08-30 OpdeHim na koerswijziging verder met slechts 15 koeien