Wageningen UR Europees coördinator van wereldwijd duurzaamheidsconsortium

Wageningen UR (University & Research centre) gaat de activiteiten van het wereldwijd opererende The Sustainability Consortium in Europa coördineren. Daartoe gaat zij het bureau voor Europa van deze organisatie opzetten. Bovendien is dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR toegetreden tot het algemeen bestuur van TSC.

The Sustainability Consortium (TSC) is een onafhankelijke organisatie van producenten en retailbedrijven van consumentenproducten in de food- en non-foodsector. Ook enkele NGO's zoals het Wereld Natuur Fonds zijn bij het initiatief betrokken. TSC zet zich in voor het op wetenschappelijk basis verbeteren van de duurzaamheid in de keten van deze producten. Zij ontwikkelt daarvoor methoden om duurzaamheid van producten te meten, de benodigde gegevens te verzamelen en toegankelijk te maken en om verbeteropties te identificeren.

Een groot aantal Amerikaanse bedrijven is lid van TSC. Walmart heeft mede aan de wieg gestaan en ook wereldwijd kent TSC gerenommeerde leden. In Europa zijn Unilever en Ahold lid. Het consortium denkt dat Wageningen UR een sterke rol kan spelen in het versterken van haar positie in Europa. TSC benadrukt daarbij dat haar keuze voor Wageningen UR voortkomt uit diens reputatie en de sterke banden met de food sector in Europa. Het secretariaat van TSC is ondergebracht bij de Arizona State University en de University of Arkansas in de Verenigde Staten.

Onder producenten en retailbedrijven van consumentenproducten bestaat grote behoefte aan een transparante, wetenschappelijk onderbouwde, en vooral uniforme methode om duurzaamheid van de gehele productieketen te meten. De bedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met de vraag van consumenten naar duurzame producten.

Wageningen UR gaat enerzijds inhoudelijk bijdragen aan het opstellen van de methodiek en het verzamelen van de data en verbeteropties. Daarnaast is het de bedoeling om het netwerk – zowel kennisinstellingen als bedrijven - in Europa uit te bouwen en de relaties te intensiveren met soortgelijke initiatieven in Europa en zal het de Europese activiteiten coördineren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.