Bio-landbouwbeweging IFOAM wantrouwt nanotechnologie

IFOAM, de internationale vereniging voor de bio-landbouw, wil nanotechnologie verbannen uit de biologische productie. De organisatie hanteert het voorzorgsbeginsel en hekelt daarom de nog onbekende eigenschappen van uiterst kleine nanodeeltjes. IFOAM vraagt een moratorium op voedsel en grondstoffen die bewust geproduceerde nanodeeltjes bevatten.

"Mens en milieu worden vandaag reeds blootgesteld aan nanodeeltjes", verklaart IFOAM met een verwijzing naar onder meer voedseladditieven, voedselverpakkingen en gewasbeschermingsmiddelen. "Onderzoek wijst nochtans op een mogelijk gevaar voor waterleven, bacteriën, kweekweefsel en menselijke cellen", aldus IFOAM, "terwijl nationale en internationale regels en etiketteringsvoorschriften voor nanodeeltjes beperkt zijn zodat de precieze verspreiding en blootstelling moeilijk in te schatten is."

IFOAM acht een moratorium op het commercieel gebruik van nanotechnologie aangewezen totdat duidelijke regels zijn vastgesteld die garanderen dat nanodeeltjes op hun eigen specifieke kwaliteiten en risico’s worden beoordeeld en bewezen is dat ze veilig zijn. "Een overweldigende meerderheid van zowel producenten, verwerkers als consumenten van bioproducten is tegen het gebruik van nanotechnologie in bioproductie", motiveert IFOAM.

De internationale vereniging voor biolandbouw sluit zich daarmee aan bij organisaties als Friends of the Earth, Greenpeace en de vereniging van consumenten van bioproducten en bij heel wat organisaties die een biolastenboek beheren. In België baseert ook BioForum zich op het voorzorgsbeginsel om nanotechnologie te weren uit bio-productie. (Nanotechnologie is reeds verboden is in het BioGarantie lastenboek)

Bron: IFOAM, BioForum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.