"De feromoonbestrijding tegen fruitmot werkt magnifiek"

Robert Elshof zoekt mogelijkheden voor omschakelfruit

Tholen – Robert Elshof is druk met de omschakeling van zijn fruitteeltbedrijf. Het gaat om in totaal dertig hectare aan hardfruit. De teler in Dronten pakt het serieus aan. Hij wil met Elshof Fruit marktleider worden in de bio-hardfruitteelt. Hij gelooft in de markt en ziet alle kansen voor biologisch. "De biologische teelt vergt wel meer vakmanschap, omdat de sturingsmogelijkheden erg beperkt zijn. Een biologische teler moet echt goed anticiperen op wat er kan gebeuren. Daarom ben ik blij dat Mark Trapman me adviseert. Ook houdt een gewasbeschermingspecialist een vinger aan de pols."


De nieuwe aanplant

In de boomgaard wordt momenteel het nodige aangepast om deze beter geschikt te maken voor de biologische werkwijze. Vooral de ruimte tussen de nieuwe aanplant springt in het oog. "De nieuwe bomen 'zweven', waardoor het schoffelapparaat er gemakkelijk omheen kan. Teel technisch is Elshof Fruit al een heel eind op weg. "Het gaat om de praktische zaken. Het druppelsysteem is bijvoorbeeld opgehangen." In het nieuw aangelegde gedeelte is overal al rekening mee gehouden." Zo zijn de nieuwe bomen aangeplant met behulp van GPS. "Dit zal goed van pas komen bij de mechanische onkruidbestrijding."Het valt de teler mee dat hij tot nu toe nog niet tegen noemenswaardige problemen aangelopen is. "Natuurlijk zijn er wel wat beginnersfoutjes gemaakt, maar niets dat niet snel verholpen kon worden. Zo hebben we bijvoorbeeld al eens wortels en de waterleiding geraakt tijdens het schoffelen."
 
Robert heeft niet op alles invloed. Zo geeft hij aan dat hij de natuur ook haar werk moet laten doen. "Belangrijk is dat er uiteindelijk biologisch evenwicht moet ontstaan in de boomgaard." De teler merkt overigens nu al dat de biologische methode net zo goed tegen schurft en fruitmot werkt dan de chemische gewasbeschermingsmiddelen. "De feromoonbestrijding werkt magnifiek."


Het omschakelfruit van Elshof Fruit

Omschakelfruit

Elshof Fruit zal zich gaan focussen op de retailmarkt. Robert mag zijn fruit pas over twee jaar als biologisch verkopen. Daarom betreurt hij het dat er bijna geen markt is voor omschakelingsfruit. "Ik ben op zoek naar partijen die fruit met een 'plus' willen, die de meerwaarde van omschakelingsfruit inzien. De kwaliteit is goed en het product is vrij van chemische residuen. In een tijd waarin voedselveiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zou dit fruit extra kansen moeten krijgen. Het is immers geteeld volgens de biologische richtlijnen."


Robert in de boomgaard

Voor meer informatie:

Robert Elshof
Elshof Fruit
Van den Hamlaan 9
8251 RX Dronten
0321 312719
elshoffruit@solcon.nl
www.werkfruit.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven