Samen naar meer natuurlijk en robuust houderijsysteem

Varkenshouders gezocht voor 'het Gemeenschapshuis'

Innovatie is een belangrijke pijler voor elke sector. Via innovatie komen nieuwe systemen tot stand waarmee de sector verder verduurzaamd wordt wat betreft dierwelzijn, economie en omgeving. Wageningen University en Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel zijn op zoek naar varkenshouders om samen het nieuw te bouwen houderijsysteem 'het Gemeenschapshuis' verder vorm te geven.

Wageningen University en VIC Sterksel willen, samen met u als varkenshouder, een compleet nieuw houderijsysteem ontwikkelen waarbij zeugen in een meer natuurlijk en robuust systeem worden gehouden, het zogenaamde Gemeenschapshuis. In het Gemeenschapshuis worden kraamzeugen in groepshuisvesting gehouden (multi-suckling) waardoor de groepsdynamiek in stand blijft tijdens de zoogperiode. Bovendien kunnen de zeugen zich afzonderen tijdens het werpen. Ook wordt de berigheid van de zeugen tijdens de zoogperiode al gestimuleerd doordat ze zich kunnen afzonderen wanneer de zeug dat zelf wil (intermittentsuckling). In een trainingscentrum worden de biggen met de zeug gestimuleerd om snel vast voer op te nemen en sociaal gedrag te ontwikkelen.

Het systeem kent meerdere potentiële voordelen voor biggen en zeugen maar ook maatschappelijke voordelen voor dierwelzijn. Bijvoorbeeld het voorkomen van (te) grote tomen, betere bigkwaliteit, hogere biggenoverleving, betere diergezondheid, behoud van sociale structuur en opstart van berigheid.

Het project wordt opgezet in een nieuwe samenwerking tussen Wageningen University en VIC Sterksel en daarom hebben de essentiële onderdelen van het project een wetenschappelijke basis (met drie promotieonderzoeken). Van het systeem wordt een prototype gebouwd op VIC Sterksel. Het systeem blijft dus geen papieren tijger.

Om het project in de steigers te zetten zoeken wij een groep ondernemers die het project mee uitwerken, aanjagen, bijsturen en in een later stadium mogelijk ook (deels) concreet toepassen op hun bedrijf. Omdat het systeem voordelen biedt voor de gangbare en biologische sector zijn wij op zoek naar gangbare en biologische ondernemers die dit systeem samen met ons willen ontwikkelen.

Hier vindt u een PowerPoint presentatie met meer informatie en achtergronden.

Als u interesse heeft of meer informatie wilt, kunt u zich aanmelden via één van de volgende e-mail adressen: Joost van Alphen, Bionext; Hans Donkers, Vereniging Biologische Varkenshouders; Clemens Oude Groeniger, Bionext; Bas Kemp, Wageningen University; Mart Smolders, Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.