Speltbrood steeds populairder en bekender

Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het?

Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere 'bedekte' granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam spelt.

Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutri├źnten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.

Vroeger werd brood op een ambachtelijke manier gebakken. Een proces dat veel tijd in beslag nam, ruim een week. Maar deze tijd was nodig om het natuurlijke enzymproces de kans te geven de fytaten af te breken.

Nu moet dit proces allemaal veel sneller, door de druk van hogere winstmarges en productieaantallen. Dat betekent dat tegenwoordig brood vol zit met fytaten.

Speltbrood bevat 40 procent minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25 procent meer eiwitten in spelt dan in tarwe, bevat het veel complexe B-vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.

Bron: Healthy Lives

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.