Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het?
Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere 'bedekte' granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam spelt.
Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriƫnten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.
Vroeger werd brood op een ambachtelijke manier gebakken. Een proces dat veel tijd in beslag nam, ruim een week. Maar deze tijd was nodig om het natuurlijke enzymproces de kans te geven de fytaten af te breken.
Nu moet dit proces allemaal veel sneller, door de druk van hogere winstmarges en productieaantallen. Dat betekent dat tegenwoordig brood vol zit met fytaten.
Speltbrood bevat 40 procent minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25 procent meer eiwitten in spelt dan in tarwe, bevat het veel complexe B-vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.
Bron: Healthy Lives

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Zeewierboerderij en verwerkingsunit Dutch Seaweed Group Skal-gecertificeerd
- Zoetwaterbassin campingeigenaar redmiddel voor Zeeuwse boeren
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- "Ik wil weleens zien wie ons op dit moment qua kostprijs kan verslaan"
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-13 België: biologisch roggemeel teruggeroepen
- 2022-07-04 Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"
- 2022-05-30 Le Perron opent vestiging in Amsterdam-Noord
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen