"Besluit valt erg rauw op hun dak"

Bezuinigingen op bio-zuivelactiviteiten Fonterra schokt de boeren

Fonterra's beslissing om zijn biologische zuivelactiviteiten terug te schroeven als gevolg van dalende verkopen, komt als een verrassing voor de biologische boeren. De boeren, die duizenden dollars hadden geïnvesteerd om deel te mogen nemen aan het bio-programma, piekeren nu over de toekomst van hun boerderijen.

Fonterra is van plan om de biologische melkveehouders te concentreren rond haar in Hautapu gevestigde verwerkingsbedrijf, op het Noord-eiland van Nieuw-Zeeland. De andere twee fabrieken, in Waitoa en Morrinsville zullen veel minder bio-melk gaan verwerken. Dit betekent dat zo'n vijftig boeren zonder markt komen te zitten.

Bill Quint, woordvoerder voor de biologische sector, zegt dat de boeren geschokt hebben gereageerd op de uitkomst van de vergadering gisteren. "Drie of vier minuten in de vergadering heerste er een stilte. Vervolgens kwamen er hevige emoties los. De boeren geloven dat er nog altijd vraag naar biologische melk is, dus ze ware in shock. Zij kwamen naar de vergadering voor een marktupdate, dit viel dus erg rauw op hun dak."Ongeveer vijftien bedrijven zullen moeten beslissen of zij hun certificering laten vallen en of ze doorgaan met leveren aan Fonterra. "Ik verwacht dat de meesten doorgaan met de biologische melkproductie", aldus Quint.

"We zien nu een aantal zuivelbedrijven die gescheiden van Fonterra doorgaan. Dit is een kans die boeren moeten grijpen."

Reactie Fonterra

"We begrijpen de grote inspanning die veel van onze boeren hebben gedaan om deel te kunnen nemen aan ons biologisch programma. Deze overgang zal niet gemakkelijk zijn", reageert Kelvin Wickman van Fonterra. "We zullen ons houden aan de contracten tot de formele beëindigingsdata. Dit duurt in sommige gevallen nog vier tot vijf jaar. We zullen samenwerken met onze boeren als ze de overstap maken uit het bio-programma." 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven