Praktijknetwerk 'De boerderij als Superorganisme' zoekt versterking

Het praktijknetwerk De boerderij als SuperOrganisme is sinds april 2011 actief. Vijfentwintig biologische veehouders werken binnen een samenwerkingsverband aan het ontwikkelen van een bedrijfsconcept dat zoveel mogelijk gebaseerd is op een natuurlijk bedrijfsproces. Het netwerk zoekt nog versterking van akkerbouwers en/of ondernemers met een gemengd bedrijf.

Inspiratie

Het concept 'leeft' als een zelfstandig superorganisme dat haar input met zo min mogelijk hulpstoffen omzet in output. Het uitgangspunt hierbij is dat een superorganisme ook een superinkomen en supermotivatie oplevert. Joel Salatin geldt als belangrijke inspirator voor het netwerk. Zijn boerderij, the poly-face farm geeft een indruk van de boerderij als superorganisme.

Te grote footprint

De deelnemers van het praktijknetwerk lopen tegen het probleem aan dat de landbouw per saldo meer energie verbruikt dan het oplevert. Ze vinden dat de huidige bedrijfsconcepten tekort schieten om een integrale, op natuurlijke processen gebaseerde veehouderij goed te kunnen uitvoeren. Henk den Hartog (Abcoude), initiatiefnemer van het netwerk: "We verbruiken in de landbouw nog te veel industriële hulpstoffen, terwijl we meer naar een gebruikssysteem willen. We willen af van de techniek en het verbruik van externe input bij onderdelen als voedselproductie."

Het doel is uiteindelijk minder verbruik van fossiele brandstoffen, geen gebruik van chemische middelen, minder uitstoot van CO2 door verbranding, minder gebruik van energie en dan waar mogelijk hernieuwbare energie, zover mogelijk sluiten van mineralenkringlopen en het maximaliseren van de biodiversiteit.

De deelnemers

Partijen die het gezamenlijk doel nastreven zijn; de biologische melkveehouders uit het samenwerkingsverband, Biologica, DLV Rundvee Advies BV, DLV Bouw Milieu en Techniek, LaMi Utrecht, Courage2025 en Team-Ecosys. Op dit moment bestaat het netwerk uit een 25-tal deelnemers. Het netwerk 'de boerderij als superorganisme' zoekt eventueel nog naar uitbreiding met een akkerbouwer of met een gemengd bedrijf.

Contactinformatie: Harm Wientjes, DLV

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven