Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mensen behoren te weten waar het voedsel vandaan komt"

De Veldkeuken trots op opening tweede eetgelegenheid

Tholen – René van der Veer wil met De Veldkeuken Amelisweerd de band die de consument met voedsel heeft herstellen. "Deze binding is er vaak niet meer. Dat is zonde. Daarom draag ik stadslandbouw ook een warm hart toe. Mensen behoren te weten waar het voedsel vandaan komt."

Hij bakt zelf dagelijks Frans desembrood in de bakkerij die gevestigd is in het koetshuis van het landgoed. In de keuken en bakkerij worden ook salades, soepen, belegde broodjes en bruidstaarten voor klanten bereid. "We leveren aan particulieren, winkels en horecalocaties in de omgeving. Waaronder onze eigen twee locaties in Amelisweerd en Culemborg."


René haalt vers brood uit de oven in de bakkerij

De Veldkeuken werkt voornamelijk met streekproducten. "Al blijft natuurlijk altijd de discussie bestaan wat nu precies een streekproduct is." Alleen de rietsuiker en zuidvruchten komen logischerwijs van ver weg." Er wordt onder andere samengewerkt met Bart Pijnenburg en Groeninks Hofke. Zij voorzien de Veldkeuken van jam. De Hondspol levert de zuivelproducten die René in het brood en banket verwerkt. En de tarwe komt uit de Noordoostpolder en wordt door Commandeursmolen uit Mechelen verwerkt.


Het koetshuis van bovenaf

Keurmerk

Alle ingrediënten waar René mee werkt zijn honderd procent biologisch. Hij ergert zich nog wel eens aan bedrijven die beweren met zoveel mogelijk bio-grondstoffen te werken. "Wat verstaan zij dan onder zoveel mogelijk? Dit is als je het mij vraagt alleen maar verwarrend voor de consument. Het is frustrerend dat mensen hierin trappen." Daarom vindt hij het Skal-keurmerk voor de horeca een goed initiatief. Hiermee wordt het bio-aandeel daadwerkelijk aantoonbaar.

Volgens René zijn er tegenwoordig twee soorten bedrijven actief in de sector. Bedrijven die uit economisch oogpunt voor biologisch kiezen, en bedrijven die dit vanuit een bepaalde filosofie doen. "De eerste groep loopt wat vaker de kantjes er vanaf. Dit is zonde. Volgens mij zitten de kosten van certificering namelijk vooral in bedrijven die de kantjes er vanaf lopen."


Ambities

De Veldkeuken heeft nog volop ambities. "We willen nog een kleine slag groter worden en daarmee een serieuze partner voor boeren op dit landgoed worden." Een mogelijkheid is dan bijvoorbeeld om de keuken en de bakkerij uit elkaar te halen.

Een deel van de ambities zijn inmiddels al waargemaakt. De Veldkeuken heeft namelijk midden juni Het Forthuis in Culemborg geopend. "In het Forthuis bereiden we ook diners, bijvoorbeeld met zelfgemaakte verse pasta's. De basis blijft overigens vegetarisch", licht mede-oprichter René van der Veer toe. "De locatie moet uiteindelijk helemaal op zichzelf gaan staan. Het is erg spannend en ik ben benieuwd hoe het gaat lopen." Vanaf september is het Forthuis zes dagen in de week open, van 10:00 uur tot 21:00 uur.

Voor meer informatie:

René van der Veer
De Veldkeuken
Koningslaan 11a
3981 HD Bunnik
030 2542463
info@veldkeuken.nl
www.veldkeuken.nl