Onderzoek helpt biologische bessenteelt verder

Eutypa lata is een schimmel die in de bessenteelt grote uitval van planten kan geven. De schimmel infecteert vooral via snoeiwonden. De infectie leidt tot kankers waardoor de bessenplanten afsterven. Het bestrijden van de schimmel is niet eenvoudig en moet via snoeiwondbehandeling plaatsvinden.

In het onderzoek is gestart met de ontwikkeling en afstelling van een speciale snoeischaar (zie foto). Deze schaar is bedoeld om met het eigenlijke snoeien gelijktijdig een snoeiwondbehandeling uit te voeren. De eerste testen laten zien dat de snoeiwond goed wordt bedekt. Verdere testen moeten uitwijzen of de infectie van Eutypa ook daadwerkelijk te voorkomen is.

Ook voor de biologische teelt van kruisbes loopt er een onderzoek. In voorgaande jaren werd duidelijk dat het biologische middel kaliumbicarbonaat goed tegen meeldauw werkt, maar ook dat het fytotoxiciteit kan veroorzaken. In een uitgebreide veldproef wordt in 2011 de verlaagde dosering van bicarbonaat tegen meeldauw onderzocht. Tevens is een proef aangelegd om de specifieke doseringen en spuitmomenten waaronder fytotoxiciteit optreedt te onderzoeken.

Voor meer informatie: Marcel Wenneker, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.