Nieuwe schuur voorzien van zonnepanelen

Oogstperiode barst bijna los bij Carel Bouma

Tholen - Carel Bouma in Biddinghuizen is erg druk met de nieuwbouw op zijn sorteerbedrijf. Hij hoopt dit zo snel mogelijk af te ronden, aangezien de oogst binnenkort los zal barsten. De nieuwe schuur is voorzien van zonnepanelen en zal een duurzame energiebenutting mogelijk maken. De zonnepanelen zijn door Zonzo uit Noord-Holland geïnstalleerd. Carel geeft aan, dat de investering zich binnen zes tot acht jaar terug kan verdienen. "Het hoogste rendement hebben de panelen in de maanden mei en juni. Maar zelfs op een regenachtige dag wekken ze energie op."

De bouw is in mei begonnen en er is bewust voor gekozen om bepaalde onderdelen van de schuur te laten staan. De sorteermachine is bijvoorbeeld blijven staan, maar wordt aangepast. "Er worden wat tussenbunkers in geïnstalleerd. Dit geeft wat meer mogelijkheden in het sorteren. We kunnen daardoor meteen andere maten opvangen, terwijl het sorteren gewoon doorgaat. Dit geeft wat meer flexibiliteit."


Start van het oogstseizoen

De oogstperiode staat op het punt te beginnen. "Als het droog wordt, zal de oogst losbarsten." Carel verwacht een redelijke tot goede oogst. "De gewassen hebben weinig hinder ondervonden van ziekten." Bij Carel Bouma zijn niet alleen (poot)aardappelen verkrijgbaar, maar ook (plant)uien, sjalotten en knoflook. "De eerste plantuien van dit seizoen zijn al naar het sorteerbedrijf. Ook de knoflook is al geoogst. De opbrengst is wel wat minder dan andere jaren, als gevolg van de droogte." De oogstperiode loopt tot ongeveer eind september. "Daarna is het een kwestie van sorteren en afleveren."


Deze worden de komende tijd weer gevuld

Eigen teelt

Carel Bouma is al sinds 1992 bio-gecertificeerd voor de opslag en verwerking van biologische aardappelen. Carel handelt tevens in uitgangsmateriaal. En sinds ongeveer 3,5 jaar teelt hij ook zelf alle producten biologisch.

Hij geeft aan dat de biologische werkwijze hem rust geeft. "Als gangbare teler was ik sneller geneigd om in te grijpen, maar nu organiseert de natuur het zelf." Onkruid is volgens hem de grootste uitdaging. "Dit vergt een goede planning. Zo hebben we pasgeleden 26 mensen in moeten zetten voor de verwijdering van het onkruid in peen. Door de regen liep het de spuigaten uit." Een nadeel aan de biologische werkwijze vindt hij de wisselende opbrengsten. "Al merk ik dat dit door de komst van meer resistente rassen al steeds beter wordt. Hierdoor worden een aantal ziekten beter in toom gehouden. En ik verwacht dat de mogelijkheden hierin alleen maar verder gaan toenemen."


Carel heeft zelf geholpen bij het installeren van de panelen

Het leukste aan biologisch vindt Carel het contact met de mensen. "Met biologische boeren zijn over het algemeen wat makkelijker zaken te doen." Dit heeft de familie ook tijdens hun vakantie in Ierland gemerkt. Ze hebben daar een aantal klanten bezocht. "Dan zit je al gauw gezellig een halve dag met ze aan tafel." Tot het klantenbestand behoren veel buitenlandse klanten. Het sorteerbedrijf werkt onder andere samen met Bioselect uit Emmeloord. Samen met collega's worden onder meer jaarrond uien in Denemarken afgezet. Verder wordt er uitgangsmateriaal door heel Europa geleverd.

Voor meer informatie:

Carel Bouma
Alikruikweg 15
8256 RK Biddinghuizen
0321 331384
info@biologischpootgoed.nl
www.biologischpootgoed.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven