Deborah Roberts van Scottisch Organic Producers Association:

"Schotse regering moet beloften nu na gaan komen"

Eerder werd al bekend dat de Schotse biologische boeren in zwaar weer verkeren. Vorig jaar is tien procent ermee gestopt. Deborah Roberts van SOPA (Scottish Organic Producers Association) zegt dat in het kader van het 'Scottish rural development programme' een financieringsbelofte van 45 miljoen pond werd gedaan. Ze beweert echter dat deze financiering binnen een maand teruggetrokken is. Sindsdien heeft SOPA voortdurend gelobbyd bij de Schotse regering. "Onze grootste zorg op dit moment is het behouden van onze krachtige productiebasis."

"We weten nu al dat dit neerwaartse patroon doorloopt in 2011. Tot de laatste financieringsronde in februari 2011 werd slechts 50 procent van de biologische subsidieaanvragen met succes toegekend in het kader van 'Rural Priorities'.

"Nu de volgende subsidieronde er in de komende twee maanden aankomt, doen we een beroep op de Schotse regering om hun beloften na te komen. Deze ronde is van cruciaal belang voor het stimuleren van het vertrouwen in de sector. Anders vrezen wij dat er nog meer producenten zullen stoppen."

Soil Association

Het hoofd van de Soil Association in Schotland, Laura Stewart, geeft aan dat de daling in aantallen een punt van zorg is. Maar ze is van mening dat de sector zal stabiliseren dankzij het Organic Action Plan.

Roberts denkt ook dat de verminderde aanvoer van biologisch voedsel zal zorgen voor stabilisatie van de marktprijzen en de consumentenvraag.

Regering

Ook een woordvoerder van de regering zegt: "De Schotse regering zet zich in om de biologische sector te ondersteunen. Dit blijkt ook uit het Organic Action Plan. Tot op heden is 7,82 miljoen pond aan subsidie toegekend door de SRDP ter ondersteuning van de Schotse biologische bedrijven. Hiervan is 4,46 miljoen pond specifiek voor onderhoud bedoeld."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven