Onderzoek onthult opmerkelijke ecologische voordelen van goed uitgebalanceerd dieet
Iedereen weet hoe een gezond dieet er uit moet zien: veel granen, aardappelen en rijst, voldoende groenten en weinig vlees. Toch eten de meesten mensen nog altijd grote hoeveelheden worst en vleeswaren. Dit is niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor het milieu. Samen met een interdisciplinair team van wetenschappers heeft professor Matthias Zessner van de TU Vienna geprobeerd uit te vinden wat de overstap naar een gezonder dieet voor het milieu zou betekenen.
Het resultaat: meer mensen met een gezonder dieet zou helpen om middelen en vruchtbaar land te redden. Het eten van biologische voedsel heeft minder verstrekkende gevolgen. Om jezelf en het milieu een dienst te bewijzen, blijkt het eten van groenten en fruit veel belangrijker dan over te gaan op biologisch.
In Oostenrijk is 3600 vierkante meter grond nodig om een gemiddeld persoon te voeden. Zessner heeft berekend hoe dit zou veranderen als mensen de officiële voedingsrichtlijnen zouden hanteren. De vleesconsumptie zou dan met de helft moeten verminderen, en de consumptie van groenten en granen moet verhoogd. "Dit zou niet alleen het aantal kankerpatiënten en hart- en vaatziekten verminderen, maar de ruimte die nodig is voor de voedselproductie voor één persoon zou verlaagd worden van 3600 vierkante meter naar 2600 vierkante meter." Ook zou een gezonder dieet het energieverbruik in de voedselproductie beperken.
Omschakelen naar bio-voedsel is niet per se een goede oplossing. Deze productievorm heeft weliswaar minder kunstmest nodig, maar omdat de productie-intensiteit lager is, zijn grotere gebieden nodig. Dit kan het probleem van de beperkte bebouwbare grond dus alleen maar verergeren.