"Overschakelen op biologisch niet dé oplossing"

Onderzoek onthult opmerkelijke ecologische voordelen van goed uitgebalanceerd dieet

Een studie uitgevoerd aan de Vienna University of Technology (TU Vienna) onthult opmerkelijke ecologische voordelen van een goed uitgebalanceerd dieet. Zo blijkt dat men door minder vlees te eten echt het milieu beschermt. Wel is het zo dat overschakelen naar biologisch voedsel minder effectief is dan het eten van meer groenten.

Iedereen weet hoe een gezond dieet er uit moet zien: veel granen, aardappelen en rijst, voldoende groenten en weinig vlees. Toch eten de meesten mensen nog altijd grote hoeveelheden worst en vleeswaren. Dit is niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor het milieu. Samen met een interdisciplinair team van wetenschappers heeft professor Matthias Zessner van de TU Vienna geprobeerd uit te vinden wat de overstap naar een gezonder dieet voor het milieu zou betekenen.

Het resultaat: meer mensen met een gezonder dieet zou helpen om middelen en vruchtbaar land te redden. Het eten van biologische voedsel heeft minder verstrekkende gevolgen. Om jezelf en het milieu een dienst te bewijzen, blijkt het eten van groenten en fruit veel belangrijker dan over te gaan op biologisch.

In Oostenrijk is 3600 vierkante meter grond nodig om een gemiddeld persoon te voeden. Zessner heeft berekend hoe dit zou veranderen als mensen de officiële voedingsrichtlijnen zouden hanteren. De vleesconsumptie zou dan met de helft moeten verminderen, en de consumptie van groenten en granen moet verhoogd. "Dit zou niet alleen het aantal kankerpatiënten en hart- en vaatziekten verminderen, maar de ruimte die nodig is voor de voedselproductie voor één persoon zou verlaagd worden van 3600 vierkante meter naar 2600 vierkante meter." Ook zou een gezonder dieet het energieverbruik in de voedselproductie beperken.
 
Omschakelen naar bio-voedsel is niet per se een goede oplossing. Deze productievorm heeft weliswaar minder kunstmest nodig, maar omdat de productie-intensiteit lager is, zijn grotere gebieden nodig. Dit kan het probleem van de beperkte bebouwbare grond dus alleen maar verergeren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven