Koeien melken en fruit plukken tegen kost en inwoning is populair in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar ook in Nederland gaan reizigers bij de boer in de leer. Vrijwilligersorganisatie World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) brengt backpackers en biologische boeren al veertig jaar samen.
Bij boer Arthur Doornebosch (46) uit Vlagtwedde stond vorige maand Taiwanees eten op tafel. Een backpacker uit Taipei die een paar weken op de boerderij had geholpen, besloot als tegenprestatie te kokkerellen. Zo schept Doornebosch jaarlijks gerechten uit tal van landen op zijn boerenbont servies, want hij nodigt mensen uit de hele wereld uit om hem te helpen op zijn biologisch-dynamische boerderij. In ruil voor een paar uur werk per dag biedt hij zijn gasten een goede boterham en een slaapplek in tent of pipowagen aan.
De geboren Rotterdammer kocht twintig jaar geleden een uitgeleefde boerderij tussen de Oost-Groningse suikerbietvelden om te proberen zelfvoorzienend te worden. Hij kocht schapen, zette zonnepanelen op zijn dak, maar had hulp nodig bij de aanleg van de grote groentetuin en fruitgaard. Fulltime boeren kan hij financieel gezien niet. Hij moet als opbouwwerker bij de gemeente zijn hypotheek bij elkaar werken.
Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid
- Sales Manager / Trader
- In- Verkoper Tuinplanten
- Aardbei-veredelaar
- Inkoper / Verkoper BIO groente en fruit
- New business manager
- Internationale Senior Retail Account Manager
- Mango trader
- Commercieel medewerker binnendienst
- Vestigingsmanager / Arbeidsmanager
Backpackers helpen ook bij Nederlandse boer
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"
- 2023-09-13 "Het dauwlaagje is het visitekaartje van de Westlandse druif"
- 2023-09-13 Prijsverschil in de supermarkt staat groei van biologische tafelaardappelen in de weg
- 2023-09-13 "10 tot 20 procent lagere afzet bio-kruiden"