Backpackers helpen ook bij Nederlandse boer

Koeien melken en fruit plukken tegen kost en inwoning is populair in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar ook in Nederland gaan reizigers bij de boer in de leer. Vrijwilligersorganisatie World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) brengt backpackers en biologische boeren al veertig jaar samen.

Bij boer Arthur Doornebosch (46) uit Vlagtwedde stond vorige maand Taiwanees eten op tafel. Een backpacker uit Taipei die een paar weken op de boerderij had geholpen, besloot als tegenprestatie te kokkerellen. Zo schept Doornebosch jaarlijks gerechten uit tal van landen op zijn boerenbont servies, want hij nodigt mensen uit de hele wereld uit om hem te helpen op zijn biologisch-dynamische boerderij. In ruil voor een paar uur werk per dag biedt hij zijn gasten een goede boterham en een slaapplek in tent of pipowagen aan.

De geboren Rotterdammer kocht twintig jaar geleden een uitgeleefde boerderij tussen de Oost-Groningse suikerbietvelden om te proberen zelfvoorzienend te worden. Hij kocht schapen, zette zonnepanelen op zijn dak, maar had hulp nodig bij de aanleg van de grote groentetuin en fruitgaard. Fulltime boeren kan hij financieel gezien niet. Hij moet als opbouwwerker bij de gemeente zijn hypotheek bij elkaar werken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven