Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mobiel slachten kan aantrekkelijk alternatief zijn

Om de huisverkoop van streekeigen producten en biologisch vlees verder te ontwikkelen kan een mobiele slachteenheid met vaste uitsnij- en koelbedrijfsruimte met een winkel aantrekkelijk zijn. Ook heeft mobiel slachten duidelijke voordelen voor het dierenwelzijn, maar de kosten zijn wel hoger. Wageningen UR deed verkennend onderzoek naar de haalbaarheid van deze vorm van slachterij voor de Nederlandse (biologische) vleessector.

Enkele jaren geleden heeft het Europees Parlement voorgesteld de ontwerpverordening over het vervoer van dieren drastisch te wijzigen. Dieren mochten zo min mogelijk vervoerd worden en ze moesten zo dicht mogelijk bij hun verblijfplaats worden geslacht.

Het transport en de daarmee samenhangende handelingen hebben altijd een negatief effect op het welzijn van dieren, die hier niet aan gewend zijn.

Mogelijk betere kwaliteit

Een mobiel slachthuis kan daarnaast aantrekkelijk zijn om de huisverkoop van streekeigen producten en biologisch vlees verder te ontwikkelen, omdat het aantal regionale slachthuizen (met Eko-certificaat) afneemt. Voor boeren en slagers met eigen afzet wordt het namelijk steeds lastiger de eigen beesten in de buurt te slachten, op het gewenste moment en uitgesneden en verwerkt zoals ze dat zelf graag wensen. In Zweden zouden consumenten al bereid zijn meer te betalen voor vlees van dieren die in een mobiel systeem zijn geslacht, uitgezonderd vleeskuikens. De reden is dat de kwaliteit beter zou zijn.

Nader onderzoek Nederlandse situatie

Om een besluit te kunnen nemen voor het bouwen van een pilot mobiele slachteenheid, zou duidelijk moeten worden of een groep enthousiaste ondernemers daadwerkelijk bereid is in de sector te investeren met de benodigde capaciteit en exploitatie in de tijd.

Ook kan het nuttig zijn een of meer mobiele slachtunits in het buitenland te huren om de perceptie van de gebruikers te leren kennen en de plus- en minpunten van de reeds bestaande units te ervaren.

Ten slotte kan een consumententest inzicht geven of ook de Nederlandse consument dit systeem als een meerwaarde ervaart en daarvoor meer wil betalen. De kosten voor mobiel slachten en/of uitsnijden zijn immers hoger dan verwerken in een gangbaar slachthuis. Volgens onderzoeker Lambooij lijkt in ieder geval een mobiele eenheid voor alleen het slachten haalbaar, waarbij vervolgens het koelen, uitbenen en uitsnijden in een geschikte lokale verwerkingsruimte op de boerderij of bij de slagerij gebeurt. Ook kunnen dan eventueel karkassen worden uitgeleverd in de buurt. Een eerste indicatie is dat de kosten circa 1 tot 1,5 euro per kg hoger zijn.

Voor meer informatie: Bert Lambooij, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: