Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse studie: lagere antibioticaresistentie op biologische kippenboerderijen

Een nieuwe Amerikaanse studie op kippenboerderijen bevestigt de voordelen van biologische landbouw: het vecht tegen de verspreiding van antibiotica-resistente bacteriën. Jarenlang hadden wetenschappers al het vermoeden dat een overmatig gebruik van antibiotica de resistentie hiertegen aanmoedigde. Maar deze hypothese was moeilijk te testen.

In de nieuwe studie, uitgevoerd onder leiding van Amy Sapkota van de universiteit van Maryland, zijn aanwezige microben getest op tien conventionele kippenboerderijen en tien boerderijen die onlangs omgeschakeld zijn naar biologisch. De biologische normen staan preventief gebruik van antibiotica niet toe. Als de hypothese dus zou kloppen, zouden daar lagere niveaus van resistentie gevonden worden.

Dit bleek ook zo te zijn. Een veel kleiner percentage van de bacteriën op biologische bedrijven bleek antibioticaresistent. Dit geeft aan dat het gebruik van antibiotica bij dieren de verspreiding van resistente bacteriën stimuleert. Dit resultaat kan mogelijk weer een stap zijn naar een verbod van niet-therapeutische antibiotica op Amerikaanse veehouderijbedrijven.



Publicatiedatum: