Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japanse ex-astronaut zet bio-teelt na aardbeving elders voort

De eerste Japanse astronaut Toyohiro Akiyama is na zijn ruimtereis in 1990 in Fukushima een biologisch landbouwbedrijf begonnen. Sinds het ongeval met de kerncentrale van Fukushima verblijft de 69-jarige bio-landbouwer echter noodgedwongen in Fujioka.

Daar is hij ook weer actief in de biologische landbouw. Van een kennis heeft Akiyama namelijk een rijstveld van 600 vierkante meter groot gehuurd, ook daar wordt biologisch gewerkt. "Ik ben verbaasd hoe snel de rijst hier groeit. Ik heb de zaailingen begin juli pas aan kunnen planten, terwijl ik dit in Fukushima altijd halverwege mei deed."

In een kas teelt hij groenten, zoals asperges, pompoenen en paprika's. Toch denkt hij nog vaak terug aan het bedrijf dat hij helemaal zelf opgebouwd had in Fukushima. Akiyama kocht een 10.000 vierkante meter groot stuk grond, gelegen op 600 meter boven de zeespiegel in de Abukuma Mountains. Hij begon met de teelt van shii-take paddenstoelen, rijst en groenten. Dit jaar - wat het zestiende teeltjaar zou zijn geweest - was hij van plan om ook bijen te gaan houden, zodat hij zelfvoorzienend zou kunnen zijn in honing. Toen werd Japan echter getroffen door de aardbeving.

Zijn huis ligt op 32 kilometer van de kerncentrale. Daarom was hij genoodzaakt zijn heil ergens anders te zoeken. Akiyama zegt dat het van belang is dat de Japanners hun mentaliteit nu moeten veranderen. "We moeten af van de ideologie dat we niet gelukkig zijn zonder economische groei. Anders zijn we niet in staat om lering te trekken uit deze tragedie."

"Ik denk dat ik naar huis terug kan keren wanneer de reactoren bedekt zijn." Daar zal hij echter niet zijn normale werk als bio-landbouwer op kunnen gaan pakken. Daar zal hij door de radioactieve straling die vrijgekomen is nog decennia mee moeten wachten. "Ik moet nog ongeveer dertig jaar wachten. Tegen die tijd zal ik 99 jaar oud zijn."
Publicatiedatum: