Gemiddelde productie per koe 6650 kilo per jaar

Nederlands bio-melkveebedrijf heeft gemiddeld 65 koeien

Een gemiddeld biologisch melkveebedrijf in Nederland beschikt over een melkquotum van circa 420.000 kilo met een vetgehalte van 4,18 procent en een eiwitgehalte van 3,59 procent. De gemiddelde productie bedraagt 6650 kilo melk per koe per jaar.

Een bedrijf heeft 65 koeien en beschikt over 55 hectare grond, waarvan 50 hectare wordt benut voor gras-klaver. Nederland telt 321 biologische melkveebedrijven. Het aantal is al een heel aantal jaren vrij stabiel. De laatste twee jaren is er iets groei. Er zijn nu circa 20 bedrijven in omschakeling maar er vallen ook bedrijven weg waardoor de groei heel klein is.

De Nederlandse biologische melkveebedrijven leveren op jaarbasis 140 miljoen kilo melk. Daarmee hebben zij een aandeel van 1,3 procent in de totale Nederlandse melkproductie. Van de 321 bedrijven levereren er 130 melk aan FrieslandCampina. Verder zijn er 96 aangesloten bij EkoHolland Melk op Maat, 30 bedrijven leveren aan CZ Rouveen, 20 aan Hooidammer en 20 aan Aurora. Daarnaast zijn er 25 bedrijven die hun melk zelf tot zuivelproducten verwerken.

In de Europa wordt in Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland meer biologische melk geproduceerd dan in Nederland. Verhoudingsgewijs heeft de biologische productie met name een hoog aandeel in Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Zwitserland. Het aandeel ligt er respectievelijk op 12,8 procent, 9,6 procent, 6,6 procent en 5,2 procent van de de totale melkproductie.

Bron: Natuurweidekrant, AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.