Kinderen volgen het broodspoor van de akker naar de bakker. Er wordt gedorst met vlegel, dorsrol en dorsstok, maar er is ook een machinale dorskast die wordt aangedreven door een ouderwetse tractor. Op de akker staat de imposante historische stoomlocomobiel van het museum en het land wordt geploegd. Verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen en repelen.
Wulbonensoep en strodokken
Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis! Op de boerderij uit Vierhouten wordt het roggestro verwerkt tot manden, smachten en strodokken. De boerin uit Varik kookt 'maaierspannenkoeken' en stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.Van de akker naar de bakker
Kinderen volgen de weg van het graan op de akker naar het brood in de winkel. Ploegen, zaaien, maaien, dorsen, malen en natuurlijk bakken. Niets smaakt lekkerder dan zo’n zelfgebakken broodje! Volwassenen komen tijdens een rondleiding van alles te weten over de cultuurgewassen die de boeren vroeger op hun akkers verbouwden.Oogstbier van de museumbrouwer
De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van gerst, rogge, haver en tarwe, biologisch geteeld op de akkers van Natuurmonumenten. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem. Tel: 0262 3576111; e-mail: info@openluchtmuseum.nl; www.openluchtmuseum.nl