Telers in Michigan twijfelen over nut van federaal bio-label

De laatste jaren is de vraag naar biologisch in het zuidwesten van Michigan enorm gestegen. Telers zijn echter van mening dat het verkrijgen van een biologische certificering te duur is en te veel tijd kost. Dit blijkt ook op de markt in Bank Street (Kalamazoo).

Sandra McNeese van Bare Foot Farms in Paw Paw heeft besloten om haar federale bio-certificering dit jaar te laten varen. "Dit was een erg moeilijke beslissing. Maar we gaan op dezelfde manier door, alleen zijn we niet langer bereid om te betalen voor een biologisch label."

Soo Kim van het National Organic Program van het Amerikaanse ministerie van Landbouw reageert door te zeggen dat er een financieringsprogramma beschikbaar is. Hiermee neemt de regering een deel van de kosten op zich, tot 75 procent zelfs. Kim is van mening dat de groei van biologisch zijn weg nog niet gevonden heeft naar de markt in Kalamazoo. Ze betreurt het dat sommige telers beweren biologisch te werken, terwijl ze niet gecertificeerd zijn. Dit ondermijnt volgens haar het proces.

Sandra McNeese reageert: "Het label betekent niet zoveel meer, vergeleken met toen de NOP-regels er net waren. Men was toen bang voor boetes wanneer niet aan de regels voldaan werd. Toen het besef kwam dat niemand hierop controleerde, nam ook het belang van de officiële certificering hier af."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven