Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veehouders planten voederbomen voor koeien en geiten

Binnenkort groeien er wilgen en elzen langs de weiden. Veehouders planten namelijk voederbomen. Ze variëren op deze manier met het rantsoen van koeien en geiten. Deze creatieve toepassing van bomenteelt levert op diverse terreinen profijt op.

Zo voorkomt de teelt van voederbomen uitspoeling van mineralen naar de sloot en creëert het een aantrekkelijk landschap. Het restproduct houtsnippers is een grondstof voor compost of groene energie. In het recent gestarte Praktijknetwerk Voederbomen en multifunctioneel Landgebruik werken agrarische ondernemers en onderzoekers nauw samen om tot nieuwe, praktische en slimme toepassingen te komen. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van EL&I en het Europees landbouwfonds.

Multifunctionele landbouw maakt groene energie rendabel

Het Praktijknetwerk Voederbomen en multifunctioneel Landgebruik combineert verschillende functies op een agrarische bedrijf. Door de multifunctionaliteit centraal te stellen, worden additionele bedrijfsactiviteiten rendabel en duurzaam ingevuld. Zo is energiewinning uit houtsnippers in Nederland nu nog te duur. Door houtige gewassen te selecteren die ook als diervoeder geschikt zijn, en daarnaast de nutriëntenuitspoeling verminderen, bieden voederbomen (onder andere wilg en zwarte els) veel perspectief.

Systeembenadering leidend

Twintig boeren van de Stichting Duinboeren zijn actief in het nieuwe praktijknetwerk. Ze worden begeleid door onderzoekers die gewend zijn knelpunten uit de landbouw vanuit systeemdenken te benaderen.
 
Bron: Louis Bolk Instituut
Publicatiedatum: