Dient woensdag initiatiefvoorstel in

PvdD wil einde aan gratis draagtasjes

Ruim 32 miljoen plastic tassen worden er elke maand in Amsterdam weggegooid, dat zijn er 41 per Amsterdammer per maand. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Veel te veel, zegt de Partij voor de Dieren, die woensdag in Amsterdam een initiatiefvoorstel indient dat een einde moet maken aan alle gratis draagtasjes.

In het initiatiefvoorstel 'Einde gratis draagtas' stelt de partij voor om een taks in te stellen op alle gratis draagtasjes, zoals de veelgebruikte plastic tas en de papieren tas. In andere Europese landen, zoals Frankrijk en Italië is eenzelfde ontwikkeling al langer gaande. Daar zijn plastic tassen verboden. Eerder dit jaar sprak eurocommissaris Janez Potocnik zich al uit tegen de plastic tas. Staatssecretaris Atsma volgde. Een verbod op plastic tassen wordt nu door de EU onderzocht.

Nog meer tasjes

Volgens de Partij voor de Dieren zijn echter niet alleen plastic tasjes maar ook papieren en biologisch afbreekbare draagtasjes schadelijk voor het milieu. Dit heeft te maken met het vrijkomen van milieuvervuilende stoffen tijdens de productie, het transport van de grondstoffen en eindproducten, en het wegwerpgebruik van de tasjes. De partij ziet een verbod op plastic tassen echter niet als een oplossing, omdat de markt bij een verbod op plastic tassen overschakelt op andere materialen en het wegwerpgedrag van consumenten niet wordt aangepakt.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: "De productie en recycling van papier en plastic hebben een negatieve impact op het milieu. Plastic tasjes belanden na gebruik niet zelden in de natuur, waar ze schade aanrichten aan het water en in de voedselketen van vele dieren terecht komen. Hoe vaker tassen worden hergebruikt, des te lager de milieudruk. Door een verbod op de gratis draagtas in Amsterdam hopen we op een gedragsverandering bij consumenten." Mocht een verbod niet mogelijk zijn, dan doelt de partij op een overleg tussen gemeente en retail, dat ervoor moet zorgen dat het gebruik van gratis draagtassen zoveel mogelijk wordt ingeperkt.

Bron: Partij voor de Dieren

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.