De Groene Weg zoekt boeren die willen omschakelen

Varkensgeluk vanaf de tribune: woensdag varkenswei-première

Woensdag 13 juli mogen 35 moedervarkens voor het allereerst vrij in de wroetwei, lekker naar buiten, samen met hun biggen. Want boer en dierenarts Kees Scheepens schakelt zijn Berkshire varkens om naar biologisch. Omdat het vrijlaten van deze varkens direct gevolg is van diervriendelijker handelen van de consument in de winkel, creëert Wakker Dier voor één dag een zichtwei waar wakkere consumenten vanaf de tribune kunnen meegenieten met dit varkensgeluk.

De vraag naar biologisch vlees neemt zo hard toe dat 2011 het jaar wordt van de ommekeer in de varkenssector: voor het eerst dreigt er een tekort aan biologische varkensboeren te ontstaan. In de afgelopen jaren belandden aspirant-biologische varkensboeren nog op een wachtlijst, vanwege de achterblijvende vraag. De Groene Weg (de biologische tak van VION en grootste afnemer in Nederland) is nu actief op zoek naar boeren die willen omschakelen. Dit jaar gaan zo'n 8.000 varkens meer naar buiten dan vorig jaar. Scheepens gaat hierin verder dan biologisch: hij laat ook de biggen vrij de wroet-wei in. Dit is een uniek fenomeen in Nederland, waar toch zo'n 12 miljoen varkens wonen. De boer verwacht dat de biggen, na wat onwennigheid, rennend het veld op gaan en direct zullen genieten van hun vrijheid.


Berkshire varkens

Midden in de prachtige natuur van Best, aan de rand van het Groene Woud ligt boerderij 'De Walnoot & Wilg' van dierenarts en boer, ook wel varkensfluisteraar genoemd, Kees Scheepens en zijn gezin. Op deze boerderij houden zij een zeer exclusief varkensras: Berkshire varkens. Van deze dieren zijn er slechts zo'n 360 in Europa, waarvan de meesten in Engeland. Woensdag 13 juli mogen Scheepens' 35 Berkshire zeugen naar buiten. Zij komen dan in een houderijsysteem dat in Engeland veel meer voorkomt, maar in Nederland uniek is: de moedervarkens gaan samen met de biggen naar buiten. In de wei heeft iedere zeug een hotelletje (koepel) waar zij kan schuilen. Na zes tot zeven weken worden de biggen gespeend en op 12-14 weken verhuizen zij naar de stal waar ze stro en een uitloop hebben. Boer Scheepens hoopt op veel bezoekers op zijn bedrijf, want hij vindt het belangrijk om de burger voor te lichten. Zo organiseert hij met collega Ad ook al koe-safari's: tours in een elektrische auto naar zijn biologische koeien in een natuurgebied.

Groei biologische sector meer dan 30 procent in 2011

De verkoop van biologische producten is het afgelopen kwartaal met 32 procent toegenomen. Het Landbouw Economisch Instituut spreekt van een 'stormachtige groei'. Ook de vraag naar varkensvlees groeide sterk. Voor de biologische varkenssector betekent het dat Nederland het afgelopen jaar minder varkensvlees heeft geëxporteerd naar Duitsland. Er is momenteel nog geen tekort, maar de wachtlijst van boeren die willen omschakelen is opgelost. De Groene Weg, de biologisch tak van vleesconcern VION, wil de komende jaren tien procent meer varkens in de wei hebben, en is daarom op zoek naar boeren met passie die willen en kunnen omschakelen naar biologisch. Wakker Dier helpt mee om meer dieren naar buiten te krijgen en roept boeren op om zich te melden bij De Groene Weg. In Nederland worden jaarlijks 80.000 biologische varkens geproduceerd (een klein aandeel vergeleken met de 12 miljoen gangbare varkens). Al deze varkens zien buitenlucht en de zwangere moeder-zeugen lopen in de wei. Dit jaar wordt verwacht dat 8.000 varkens extra naar buiten mogen, en dat er zo’n 400 moederzeugen meer de modder in gaan.

Wat:
De vraag naar biologisch vlees groeit en daardoor mogen 35 moedervarkens voor het eerst naar buiten (in groepen van vijf moeders met bijbehorende biggen). Wakker Dier zet een tribune neer in de wei zodat diervriendelijke consumenten het blije moment kunnen meemaken. En uniek in Nederland: ook de biggetjes mogen vrij in de wroetwei.

Waar:
Hemelrijken 1, 5688 GX Oirschot. Parkeren kan niet op Hemelrijken, maar langs de Wintelresedijk (400 meter lopen, of vervoer met golfkar). Of op de markt in Oirschot vanaf waar een huifkar heen en weer pendelt naar de varkenstribune.

Wanneer:
Woensdag 13 juli, om 14:00 uur.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.