"Geen bezwaren? Dan vanaf begin 2012 in het schap"

Toelating zoetstof stevia in EU nu heel dichtbij

De lange reis naar de aanvaarding van de natuurlijke, intense zoetstof stevia door de EU is deze week aanzienlijk verkort. De 27 EU-lidstaten hebben aangegeven in de veiligheid van de stof te geloven.

Dit verklaarden deskundigen van de lidstaten tijdens een bijeenkomst van het 'Standing Committee on the Food Chain and Animal Health' (SCoFCAH). Zij steunen het EU-voorstel voor de toelating van stevia. Begin 2010 is het gebruik van stevia al veilig verklaard door de EFSA.

"Dit besluit brengt de calorievrije natuurlijke bron van zoetheid een stap dichter bij de Europese consumenten. Niet enkel meer in Frankrijk, waar het gebruik van steviol glycosiden twee jaar geleden al werd goedgekeurd", reageert Carl Horn van de International Stevia Council enthousiast op het besluit.

EU-woordvoerder Frederic Vincent zegt dat stevia-verrijkte producten vanaf begin 2012 in de schappen te vinden zullen zijn. Dit zolang er geen bezwaren worden ingediend door de Europese Raad en het Europees Parlement. Zij hebben drie maanden bedenktijd gekregen. "Er zijn debatten gaande over aspartaam, zodat nog niets met zekerheid gezegd kan worden. Maar als er geen bezwaren komen, zullen er vanaf begin 2012 dergelijke producten verkocht mogen worden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven