Maatschappelijke stage vanaf nieuw schooljaar een feit

Na instemming van de Tweede Kamer, is nu ook de Eerste Kamer akkoord met de invoering van maatschappelijke stage. Op 5 juli 2011 heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel hierover van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) aangenomen. Hierdoor is maatschappelijke stage officieel een feit. Alle scholieren in het voorgezet onderwijs moeten vanaf september minimaal 30 uur maatschappelijke stage lopen.

Cijfers maatschappelijke stages

De afgelopen jaren hebben bijna alle scholen in het voortgezet onderwijs de maatschappelijke stage al opgenomen in hun onderwijsprogramma. In het schooljaar 2009-2010 waren dit 646 scholen, een dekking van 98 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen dat in schooljaar 2009-2010 een maatschappelijke stage deed was 260.619. Er was hier sprake van een stijging van 38 procent ten opzichte van het schooljaar 2008-2009. Het gemiddeld aantal uren per stage was 27,2 uur. Dit betekent een totaal van 9.340.784 stage-uren door leerlingen van 646 scholen. De stages vonden onder andere plaats in de groensector (7,7 procent), goede doelen (11,3 procent), bij sportverenigingen (13,1 procent) en in de sector zorg en welzijn (20 procent).

Bekostiging

Ter compensatie van de kosten die scholen maken heeft het ministerie van OCW voor het schooljaar 2011-2012 ruim 51 miljoen euro gereserveerd. Scholen krijgen deze vergoeding via de lumpsum uitgekeerd.
Doel maatschappelijke stage

Met de maatschappelijke stage maken scholieren kennis met vrijwilligerswerk en leveren zij een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Zo leren zij verder te kijken dan hun eigen omgeving en zich verantwoordelijk te voelen voor de samenleving. Minister Van Bijsterveldt: "Maatschappelijke stage biedt leerlingen de kans om belangrijke waarden te ontwikkelen. Door samen met anderen je handen uit de mouwen te steken en verantwoordelijkheid te dragen wordt je blikveld verruimd. Ik hoop daarbij natuurlijk dat heel veel jongeren actief zullen blijven als vrijwilliger."

Scholen geven aan dat maatschappelijke stages vooral bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van sociale vaardigheden van leerlingen. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.